Svenska ägg går i alla fall att spåra, skriver insändarskribenten. Arkivbild: Marcel Kusch, AP, TT
Svenska ägg går i alla fall att spåra, skriver insändarskribenten. Arkivbild: Marcel Kusch, AP, TT

Dags att fråga var äggen och äggpulvret kommer ifrån!

Skandalen med den i EU i livsmedelsproduktionen totalförbjudna kemikalien fipronil sätter fokus på att ställa frågor om hur maten produceras och dess ursprung.

ANNONS
|

Man kan fråga sig varför mat, som vi kan producera i Sverige, importeras?

I det här fallet smet äggen igenom den svenska livsmedelskontrollen. För inte så länge sedan såldes ruttnande kött, även det importerat. Det enda positiva är kravet på spårbarhet som gör att många av de i Sverige sålda äggen kan spåras och återkallas.

Det är inte så att svensk livsmedelsproduktion är felfri men dålig mat som når Sverige är i princip alltid importerad. Frågan är vilka krav grossister och användare ställer. Är det bara priset som styr?

Konsumentmakten är stor. Det är dags att nyttja den, inte bara i affären, utan även på restauranger och serveringar. I butiken tittar på många på förpackningen och läser om ursprung och innehåll. Försäljningen i gårdsbutiker ökar och allt fler efterfrågar mat från närområdet.

ANNONS

När vi äter på lokal glöms oftast frågan om ursprung bort. Skäms vi för att fråga? Förutsätter vi att allt är ok? Det är dags att våga fråga även på matserveringen!

Birgit Jönsson, Bonde

ANNONS