Hälften av alla svenskar byter aldrig lösenord till tjänster de använder ofta. Det gör dem till enkla måltavlor för hackare, skriver insändarskribenten.
Hälften av alla svenskar byter aldrig lösenord till tjänster de använder ofta. Det gör dem till enkla måltavlor för hackare, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ge dig själv ett nytt lösenord i nyårslöfte

Allt fler funktioner i våra liv är beroende av lösenord, men de flesta av oss slarvar med säkerheten. En Sifoundersökning som vi på Tieto låtit göra visar att hälften av svenskarna aldrig byter lösenord till tjänster de använder ofta och att sju av tio använder samma lösenord till flera internettjänster. Det gör dem till enkla måltavlor för hackare.

ANNONS
|

För att öka kunskapen om de vanligaste säkerhetsriskerna på nätet har vi sammanställt en lista med fyra vanliga metoder som hackare använder för att komma åt dina kontouppgifter – och hur du kan skydda dig.

1. Hackare stjäl lösenord från tjänster och sajter med sämre säkerhet och testar inloggningsuppgifterna på andra ställen. Återanvänd därför inte samma inloggningsuppgifter för olika tjänster. Skapa unika och komplexa lösenord som består av flera olika sorters tecken, bokstäver och siffror för varje tjänst.

2. Hackare testar ”enkla” och vanliga lösenord för att komma åt konton med svaga lösenord. Undvik namn, ord och födelsedatum och använd istället gärna en lösenordsgenerator. Håll rätt på lösenorden genom att spara dem i ett lösenordsvalv, alltså en programvara eller app som lagrar dem på ett säkert sätt och hjälper dig minnas vilket lösenord som används var.

ANNONS

3. Hackare köper och säljer vidare stulna kontouppgifter på en illegal marknad. Använd multifaktorautentisering, vilket innebär att du måste presentera flera olika bevis för att det är du som är du. De flesta tjänster kan till exempel skicka en engångskod till din mobil. Koden skriver du in för att styrka din identitet om du loggar in från en ny dator, telefon eller surfplatta.

4. Hackare testar dina privata lösenord på tjänster du använder i jobbet. Hackas du på ett ställe kan det få konsekvenser både för dig som privatperson och för IT-säkerheten på ditt jobb, så använd aldrig samma lösenord till flera tjänster.

Det bästa vore egentligen om vi avskaffade lösenord och istället satsade på moderna säkerhetslösningar som inte förlitar sig på siffror och bokstäver. Nya spännande tekniska lösningar blir allt vanligare och det finns redan i dag många tjänster där du kan använda dig av biometri, det vill säga exempelvis ansiktsigenkänning, scanning av ögon eller fingeravtryck, för att bekräfta din identitet.

Innan de slagit igenom på bred front behöver vi fortfarande vanliga lösenord. Det är alltid bra att se över sina konton och undvika att använda samma lösenord till flera tjänster. Varför inte göra det till ett nyårslöfte?

Oskar Ehrnström,

säkerhetsexpert på Tieto Sverige

ANNONS