Slängs. En tredjedel av svenskarna slänger alltid eller ibland mat så fort de ser att bäst före-datumet har passerats, enligt en Sifoundersökning, skriver debattören.
Slängs. En tredjedel av svenskarna slänger alltid eller ibland mat så fort de ser att bäst före-datumet har passerats, enligt en Sifoundersökning, skriver debattören.

Stirra dig inte blind…på bäst före-datumet

Mat blir inte dålig för att torsdag blir fredag, men en tredjedel av svenskarna slänger mat så fort bäst före-datumet har passerats. Den 16 oktober infaller Världslivsmedelsdagen. Datumet är en påminnelse om att sluta vara datumfokuserad och i stället börja njuta av dina matupplevelser.

ANNONS

Drygt 800 miljoner människor lider av hunger varje dag. Det sker samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. För att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor har FN utsett den 16 oktober till Världslivsmedelsdagen.

Även i Sverige har vi ett stort matsvinn. Totalt 129 kilo matavfall per person slängs varje år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

En orsak till att vi slänger så mycket mat är att vi stirrar oss blinda på bäst före-datumet. En tredjedel av svenskarna slänger alltid eller ibland mat så fort de ser att bäst före-datumet har passerats, enligt en Sifoundersökning som vi på Matsmart låtit göra. Av dessa får åtta av tio alltid eller ibland dåligt samvete – helt i onödan.

ANNONS

För bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten ska slängas när datumet passerats. Kaffe, ris eller knäckebröd smakar inte sämre bara för att klockan slår tolv och torsdag blir fredag.

Vi vill minska matsvinnet. Från olika matproducenter köper vi bland annat varor med kort bäst före-datum. Vi säljer sedan maten vidare till rabatterade priser. Förra året räddade boende i Västra Götaland totalt 346 ton mat från att slängas genom att handla detta. Därmed bidrar de till att minska matsvinnet.

Vi blir fler och fler som värdesätter genuin gastronomi och härliga matupplevelser som våra sinnen skänker oss. Och här finns en koppling till minskat matsvinn: Ju bättre vi blir på att bejaka och lita på våra sinnen, desto mer kan vi minska matsvinnet. Luktar och smakar maten bra går den också utmärkt att äta.

Kom ihåg den 16 oktober, datumet som är en påminnelse om att du inte behöver stirra dig blind på bäst före-datumet. Våga i stället njuta av dina sinnen.

Karl Andersson

vd Matsmart

ANNONS