Öka resurserna till förlossningen

KRÖNIKA: Jag minns det som igår, trots att det var nästan exakt ett år sedan. Mitt i natten väcktes jag och min sambo av att hennes fostervatten hade gått.

ANNONS
|
När värkarna kom i allt tätare takt bestämde vi oss för att kontakta förlossningsavdelningen på Näl, och inte långt senare gav vi oss iväg.
Jag hade gjort resan hundratals gånger – framförallt i mitt huvud – men ändå körde jag fel. Stressen tog över, hjärnan kopplades ur. Väl på plats gick allt ofantligt snabbt: vi tilldelades ett rum, barnmorskan gjorde entré och inte ens hundra minuter senare hade vi blivit föräldrar till en liten flicka.
Det var en livsomvälvande händelse, och en rejält omtumlande sådan. Efteråt upplevde jag, visserligen fullpumpad med endorfin, i första hand en känsla av lycka och tur: att allt hade gått så fort, och så bra.
Man blir nämligen snabbt varse att alla inte är välsignade med samma flyt. Och då syftar jag inte enbart på de komplikationer som kan uppstå – med bland annat kejsarsnitt som följd – utan även de andra förutsättningar som sätter spelreglerna för det som många titulerar livets viktigaste dag.
Näls nuvarande situation fungerar som ett utmärkt exempel. På grund av oväntade sjukskrivningar har antalet öppna förlossningsrum reducerats från tio till åtta. I möjligaste mån har man försökt undvika att hänvisa kvinnor till andra sjukhus, men det är helt enkelt omöjligt att upprätthålla en nollvision i det här fallet.
Platsbristen är såklart alarmerande, av orsaker som borde vara uppenbara. För vår del hade en påtvingad resa till Göteborg, Karlstad eller Skövde kunnat bli ödesdiger. Nu är det förvisso så att personer bosatta i Tvåstad ska prioriteras lokalt, men det är knappast en garanti.
Finns det därmed skäl till oro för er som ska bli föräldrar för första, andra eller tredje gången i sommar? Både ja och nej. Att Näl förfogar över skicklig och lyhörd personal på förlossningsavdelningen vet jag av egen erfarenhet, men det vore ändå lämpligt av landstinget att – åtminstone på temporär basis – öka resurserna för att säkerställa vårdkvalitén.
Hellre förr än senare.
ANNONS