Förhandling. Det blev inget närmande mellan S och C under helgen.
Förhandling. Det blev inget närmande mellan S och C under helgen. Bild: Jonas Myrholm

Tillbaka på ruta ett. Avgör budgeten?

Så har också lösningen i form av en krystad fempartibrygga fallit som alternativ. C och L verkar vägra att bestämma sig. Onsdagens budgetomröstning kan däremot påverka skeendet.

ANNONS
|

Klappat och klart. För oss utomstående verkade en lösning ha nåtts under helgen. Enbart formalia skulle återstå för att internt förankra den inte okontroversiella lösningen.

Intensivt ska Stefan Löfven (S) ha förhandlat med C, L och MP och i sin tur lämnat resultaten för V att godkänna. Liberalerna öppnade för att eventuellt hålla partiråd under tisdagen, den höga instans som krävs för att godkänna avsteg från besked under valrörelsen. Bilden av ett paket möjligt att acceptera hade satts.

Under måndagsförmiddagen tog Annie Lööf (C) plötsligt ett oväntat tag om taktpinnen och sade nej till steget vänsterut. Det var lättande. Hela processen har kantats av en naiv inställning.

ANNONS

Det utmålades som ett svårbegripligt givande och tagande mellan form och sak. Socialdemokratin skulle få regeringsmakten, med allt vad det innebär kring bland annat tillsättandet av höga tjänstemän, medan själva politiken skulle vara centerpartistisk.

I vems intresse skulle detta ligga? Hela statsförvaltningen skulle ha S-prägel och på något skulle de i utbyte tvingas göra avkall på egna viktigaste sakområdena, som arbetsrätt och bostadspolitik. En sådan förvirrande ordning borde varken C eller S ha tilltalats av.

Möjligen utgjorde slutet av förra veckan bara en del i en föreställning som gick ut på att C pondusmässigt ville klä av S auktoriteten som större parti.

Effektfullt, för all del, men har vi kommit närmare ny regering?

Viktigast med avfärdandet från C var däremot erkännandet av V-faktorn. Gång på gång har Lööf betonat att V:s inflytande inte får bli avgörande. Den tänkta regeringen hade inte kunnat tillträda utan Jonas Sjöstedts (V) välsignelse. Att denna insikt nådde centerhåll till slut är glädjande, även om det inte var särskilt värdigt att man först började beträda denna mark.

Ursprungligen skulle talmannen efter samråd med Löfven ha lämnat besked under måndagen. Andreas Norlén lät, i stället för att slå fast nästa tur, partiledarna svassa upp sig inför Nobelmiddagen och de får nu några dagar för att "överväga innebörden av beskedet".

ANNONS

Oavsett nästa steg blir veckan dramatisk. På onsdag ska statsbudgeten klubbas och av allt döma vinner M-KD-reservationerna över så kallade övergångsbudgeten. Förhoppningsvis sätter detta pränt inför att en borgerlig regering snart kan tillträda. Lööfs vaghet innebär att Kristersson (M) fortfarande kan bli aktuell.

ANNONS