Diskriminering. ”Vi tolkar det som att om en person väljer att skaka hand med/hälsa på det andra könet på annorlunda sätt än med den som delar samma kön är det en diskriminerande handling” skriver debattörerna.
Diskriminering. ”Vi tolkar det som att om en person väljer att skaka hand med/hälsa på det andra könet på annorlunda sätt än med den som delar samma kön är det en diskriminerande handling” skriver debattörerna.

Alla människor har lika värde

De senaste skriverierna om (före detta) Miljöpartisten Yasri Khan kan inte ha undgått många. Åtskilliga artiklar har skrivits om valet kring att skaka hand eller inte, med Khan i spetsen som nutida symbol för denna handling.

ANNONS
|

Khan sägs ha gjort valet på grund av religiösa skäl, att inte skaka hand med en kvinnlig reporter, och denna handling har debatterats till höger och vänster.

Vi på Integrationsforum mot rasism har som ledord att ”alla människor är lika värda” och i vår verksamhet kämpar vi mot diskriminering. Därför vill vi lyfta upp den brännande frågan: ” är valet att inte skaka hand med det andra könet lika med diskriminering?”

Diskriminering kan enkelt beskrivas som olika behandling av lika fall.

Diskriminering är ett lagstiftat begrepp och innebär att en privatperson inte får behandlas annorlunda än någon annan i en jämförbar situation.

ANNONS

För att det ska vara diskriminering, i juridisk mening, måste det utöver en särbehandling även inkludera en giltig diskrimineringsgrund och verka inom ett så kallad skyddad samhällsområde. Skyddade samhällsområden finns det många av såsom arbetsplatser, skolor och sjukvård.

Med det kan man enkelt dra slutsatsen att Khans val att inte skaka hand inte faller under diskrimineringslagen.

Dock, fastän en representant för ett politiskt parti inte verkar som ett skyddat samhällsområde så bör man som offentlig person ha i åtanke att man har ansvar att behandla alla människor lika.

Vad är då vår slutsats gällande den så debatterade handlingen?

Vi tolkar det som att om en person väljer att skaka hand med/hälsa på det andra könet på annorlunda sätt än med den som delar samma kön är det en diskriminerande handling. Hälsar man på ett visst sätt till en kvinna men på ett annat sätt till en man, blir det en särbehandling.

En handling kan vara diskriminerande men för att det ska bli diskriminering i juridisk mening är det domstolar som avgör detta och dömer vidare ut diskriminering utifrån en anmälan från personen som upplevt diskriminering.

ANNONS

Jorge Pereira, ordförande för Integrationsforum mot rasism i Trollhättan

Robert Kozelka, vice ordförande

ANNONS