Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Är det livskvalitet att få kyld mat?

Fem dagar in på det nya året avslöjar TTELA att omsorgen i Trollhättan måste göra besparingar. Den rödgröna majoriteten har valt att spara på Trollhättans stads äldre.

Den gruppen som redan är svag, sårbar och i behov av hjälp ska det sparas in på, enligt socialdemokraterna.

För en äldre är det dagens höjdpunkt när hemtjänstpersonalen kommer hem med mat. Den äldre får också en liten stund av social kontakt med någon som kommer till dem. Nu är förslaget att kyld mat ska levereras en gång i veckan i stället för alla dagar, då detta kan spara miljoner enligt den röda majoriteten.

Om hemtjänsten går över till kyld mat en gång i veckan, då är frågan: Vill våra äldre ha kyld mat och ökar deras rätt att yttra sig över matkvaliteten?

Den opartiska förvaltningen varnar, men den socialdemokratiskt ansvarige säger: "Det saknas utrymme." Nej, säger vi liberaler. Det enda som saknas är politiskt utrymme. Det politiska utrymmet för de äldre måste bli större. Och det skulle det bli om de röda gav med sig i alliansens samlade förslag om att även här i Trollhättan införa LOV, det vill säga Lagen om Valfrihet. Det skulle medföra att makten gick över från de röda till de äldre (helt oavsett eventuell färg).

I MRP så står det att kommunen ska erbjuda service med mycket hög kvalitet. Den höga kvaliteten gäller inte kommunens äldre, för socialdemokraterna vägrar till och med att införa en garanti. Det skulle också förskjuta makten från sådana som Sven-Åke Möll som inte ens kräver en höjning av budgeten, utan i TTELA bara torrt konstaterar att "det finns ingen höjning i budgeten". Men det är ju Möll och socialdemokraterna som har makten.

Det är inte bara beklagligt – det är en stor besvikelse för de äldre som kan komma att få kall mat levererad någon gång i veckan – allt för att klara budgeten. Är detta livskvalitet?

Christina Johansson

Talesperson för äldrefrågor Liberalerna

MEST LÄST