All räkning är inte logisk

De borgliga partierna har ideligen menat på att kommuner och landsting är ineffektiva vad det gäller att driva vård, skola och omsorg. De anser att privat regi innebär högre effektivitet och bättre kvalitet.

ANNONS
|

De borgliga partierna har ideligen menat på att kommuner och landsting är ineffektiva vad det gäller att driva vård, skola och omsorg. De anser att privat regi innebär högre effektivitet och bättre kvalitet. Ersättningen skulle vara den genomsnittliga summa som kommunen eller landstinget har för den utförda vården, omsorgen eller per elev.

För den summan skulle alltså de privata utföra bättre och effektivare vård, skola och omsorg med högre kvalitet och med nöjdare brukare samt nya kostnadssparande innovationer. Blev det nu så mycket bättre och effektivare? Inte enligt den samlade expertisen iallafall.

Nu är det också så här, att privata aktörer väljer att etablera sig där kundurvalet är det mest lönsamma. Detta görs genom att starta t.ex. skolor, vårdcentralen och omsorg i områden där det generellt är hushåll med till exempel högre inkomster, friskare invånare och studiemotiverade elever.

ANNONS

Kunderna är ur flera olika aspekter en aning lönsammare. Kommuner och landsting har inte denna möjlighet utan har sina upptagningsområden i hela kommunen eller landstinget. Ett exempel är att det finns 100 personer som behöver vård/omsorg/skola i en kommun. De privata företagen etablerar sig helst och främst där det statistiskt och demografiskt finns potentiellt lönsamma kunder. Om de privata då har 50 så har kommunen 50 inom vård/omsorg/skola. Kommunens kostnad är i genomsnitt 100 kronor per person. Men de privatas kunder kostar i genomsnitt 90 kronor eftersom de inte har samma vårdbehov, antal extraspråklärare, specialpedagoger, lönekostnader och så vidare.

Eftersom kommunens ersättning till de privata företagen är genomsnittet, det vill säga 100 kronor per kund/vårdtagare/elev så kan den privata kamma hem 10 kronor i vinst på varje vårdtagare och elev. Då hade man ju trott att det skulle öka kvaliteten. Nu har det visat sig i undersökning efter undersökning att de privata har mindre utbildad personal, färre anställda och sparat även in på en del annat som kan behövas för en god omsorg. Dessa sparade kvalitetspengar går ner i de privatas plånböcker.

Nu står Annie Lööf med alliansen som stöd och påpekar att om det blir ett vinsttak så kommer flera privata skolor, vårdboenden och omsorgsföretag gå i konkurs. Hur hänger det ihop när de både skulle göra det billigare och bättre med samma peng.

ANNONS

Nu har de ju dessutom en högre ersättning än vad den genomsnittliga kommunale vård- och omsorgstagaren eller elev kostar eftersom de bland annat har lägre turtäthet, färre personaltäthet, mindre utbildad personal som lärare och vårdare som ofta genererar lägre lön. Detta är verkligen häpnadsväckande och påvisar vilket ansvar och rättvisetänk allianspartierna på riksnivå har mot löntagares surt förvärvade skattepengar.

Nog hade de privata innovationer alltid, men de var dessvärre allt som oftast fokuserade på att ge ägare och aktieägarna bättre utdelning.

Peter Andersson (S)

ordförande, byggnads- och trafiknämnden

ANNONS