Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bättre att laga mat hemma hos de äldre direkt i deras egna kök

  Liberalerna välkomnar majoritetens uppdrag till förvaltningen att "maten ska förbättras och målet är att kvalitén ska höjas". Detta har vi länge både önskat och lagt förslag om.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Replik

  Svar till Ann-Christin Holgersson (S) och Sven-Åke Möll (S), TTELA 20 januari

  Vi utgår från att förvaltningen nu lägger fokus på bästa kvalité för våra äldre och inte utifrån majoritetens besparingskrav.

  Ambitionerna i arbetet får inte enbart handla om näringstabeller, utan bör belysa hela måltidens betydelse. Förra året presenterade Socialstyrelsen och nationella kvalitetsregistret Senior alert statistik som visar att närmare 40 000 äldre inom äldreomsorgen lider av undernäring. Risken för fallolyckor är stor vid undernäring och kosten har en stor betydelse för att förhindra dessa.

  Därför bör fokus vara på maten, inte bara på näringstabellen, utan på maten som en viktig social aktivitet. Att laga mat är för många en social företeelse. Ensamhet och social isolering gör att många äldre tappar lusten att äta. Därför är ensamhet en riskfaktor för undernäring.

  Förslaget som majoriteten nu vill införa för våra äldre i Trollhättan är att kyld mat i matlådor ska levereras en gång i veckan. Detta innebär att det blir färre besök hos de äldre och att ensamheten därmed ökar. Detta stimulerar inte till ökad aptit utan kan i stället öka risken för undernäring.

  Det är bättre att laga mat hemma hos de äldre direkt i deras egna kök. Detta skulle ge en stunds sällskap, en trivsamhet inför matstunden och skapa bättre aptit. Kort sagt skulle detta ge de äldre ett värdigare liv. Detta skulle, enligt förvaltningens beräkningar, kosta 1,7 miljoner extra samt initialt pengar för utbildning av personalen. Men denna kvalité sa ni nej till i fullmäktige 2015, Ann-Christin och Sven-Åke, för ni är mer fokuserade på att begränsa äldres livsvillkor.

  Ni är förvånade och undrar hur LOV (Lagen om valfrihet) kommer in när det gäller maten. Vi kan ju börja med de matlådor ni säger att kommunen ska ordna. Det finns andra aktörer som skulle kunna ordna detta. Det finns många små företag som skulle kunna leverera just det den äldre önskar sig.

  Låt förvaltningen fråga Trollhätteborna vad de anser om er kylda mat och tänkta leverans en gång i veckan, så behöver ni inte vänta med svaret till valdagen. Då kan ni genomföra det som alla äldre vill i stället.

  Christina Johansson

  Liberalernas talesperson i äldrefrågor