Bättre tillgång till sprututbyte

Sprututbytesverksamheten ska istället ses som ett komplement till det som redan görs och vara en del i svensk narkotikapolitik.

ANNONS
|

Äntligen röstade riksdagen ja till regeringens förslag om ökad tillgänglighet för sprututbytesverksamhet. Nu ska ansvaret ligga hos landstingen som all annan sjukvård och kommunerna kan inte längre säga nej. Missbruk är en beroendesjukdom och svensk missbruksvård är ingenting vi kan vara stolta över, då det finns stora bekymmer och dödligheten relaterad till missbruk är högre än i liknande länder.

Inte inom något annat sjukdomsområde har man sagt att kommunerna ska ha ansvar för behandlingen. Vi skulle aldrig kunna tänka oss att säga att det är socialtjänsten som ska ha ansvaret för exempelvis människor som drabbats av diabetes eller sjukdomar till följd av sin rökning men när man drabbas av narkotikarelaterad sjukdom ska kommunen ha ansvaret. Idag vet vi att det är en sjukdom jämförbar med andra sjukdomar.

ANNONS

Åldersgränsen för att få komma till sprututbytesmottagningarna sänktes också från 20 till 18 år eftersom det är viktigt att erbjuda ett tidigt skydd mot smittsamma sjukdomar och få kontakt med vården.

Denna grupp ska ges möjlighet att överleva och ges all den vård man behöver, och få hjälp med sina följdsjukdomar och motiveras till behandling för att ha ett så bra liv som möjligt.

Då det finns en mycket hög dödlighetssiffra är detta ett mycket bra och humant sätt att minska smittspridning av HIV, Hepatit C och andra farliga sjukdomar. Men inte minst viktigt är att man får möjlighet att komma till sjukvården inte bara för att få rena sprutor utan också för att träffa kunnig personal. På så vis skapas en kontakt med en sjuksköterska och man blir erbjuden den hjälp man behöver. Man kan även få hjälp med att bota sin grundsjukdom.

Det är givetvis fortsatt viktigt att alla aktörer arbetar för att förhindra narkotikaanvändning. Sprututbyte är inte en insats istället för vård och behandling. Det är inte en signal om att kommuner, landsting och andra ska sluta arbeta med prevention, vård, behandling och tidig upptäckt.

Sprututbytesverksamheten ska istället ses som ett komplement till det som redan görs och vara en del i svensk narkotikapolitik.

ANNONS

På sikt kan sprututbytesverksamheten bidra till att minska riskbeteenden och smittspridning men också att samla kunskap om en utsatt grupp i samhället. Socialdemokraterna ser därför detta riksdagsbeslut som ett oerhört viktigt beslut.

Catharina Bråkenhielm

Riksdagsledamot (S) Socialutskottet

ANNONS