Enligt debattörerna lägger kvinnor en större del av sin lön på hyran jämfört med män.
Enligt debattörerna lägger kvinnor en större del av sin lön på hyran jämfört med män.

Billigare hyreslägenheter en jämställdhetsfråga

Bostadsbristen breder ut sig och är idag ett problem som påverkar människor, samhälle­ och näringsliv. I 86 procent av Sveriges kommuner råder idag underskott på bostäder.

ANNONS
|

Problemet är inte bara att det saknas lägenheter, utan att det som byggs blir alldeles för dyrt. Även äldre lägenheter blir allt dyrare, särskilt i samband med att de renoveras.

En granskning som nyligen gjordes av Hyresgästföreningen visade att en västsvensk hyresgäst med en normal inkomst i genomsnitt får lägga över hälften av sin inkomst efter skatt på hyran för en ny tvåa. Siffrorna är häpnadsväckande, och tittar vi närmare hittar vi dessutom en djup orättvisa mellan könen.

En kvinna över 20 år och boende i hyresrätt får i genomsnitt lägga 57 procent av sin nettoinkomst på en ny tvåa. Vill hon hyra en ny trerumslägenhet ökar kostnaden till i snitt 70 procent av nettolönen. En man som vill hyra samma tvåa eller trea får lägga 48 respektive 58 procent av lönen.

ANNONS

Att kvinnor lägger en större del av sin lön på hyran än män beror naturligtvis inte på att hyrorna skiljer sig åt. Skillnaden beror på att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män. Kvinnodominerade yrken har i genomsnitt lägre löner än mansdominerade. Kvinnor får dessutom mindre lön än sina manliga kollegor för likvärdigt arbete, och erbjuds inte heltid i samma utsträckning som män.

De orättvisa löneskillnaderna, de höga hyrorna för nya lägenheter och bostadsbristen är tre saker som tillsammans ökar kvinnors utsatthet. Förutom den uppenbara orättvisan så innebär de höga hyrorna och kvinnors låga löner att deras rörlighet minskar. Det kan leda till att många stannar kvar i destruktiva och våldsamma förhållanden. Att bryta upp från sin partner och skaffa egen lägenhet blir svårt för alltför många kvinnor vilket, bokstavligt talat, kan vara livsfarligt.

Nu krävs det ett tydligt agerande från våra politiska partier. Vi ställer nu frågan till dem: Hur tänker de bygga för alla plånböcker, och vad kan göras för att hålla tillbaka hyrorna? Vad tänker politiker göra för att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor, och se till att uppvärdera statusen på kvinnodominerade yrken?

Bostadsbristen och de orättvisa löneskillnaderna mellan könen är samhällsproblem som måste lösas. Att höja kvinnors löner och att börja bygga till lägre hyror är två av de viktigaste jämställdhetssatsningarna Sverige kan göra. Det är dags att ta tag i de frågorna.

ANNONS

För alla förtjänar en rättvis lön, och alla har rätt till ett bra hem.

Annika Larson Lindlöf kontorschef Kommunal Vänerväst

Maria Hjelm regionchef Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

ANNONS