Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Dags att avskaffa regionen

För att få en jämlik vård i hela landet är ett statligt verk bästa lösningen. Den stora tröga politiskt styrda administrationen i regionen gör mer skada än nytta.

Statens roll är att stifta lagar, vara normgivande och att via myndigheter kontrollera och följa upp vården.

Politikerna i Västra Götaland har sagt nej till att redovisa kvalitet i en portal som specialister nationellt tagit fram. Att använda ett argument som att det är synd om vårdcentraler som inte lyckas trots att de sliter är häpnadsväckande. De flesta regioner/landsting fortsätter rapportera.

För att få en jämlik vård i hela landet är ett statligt verk bästa lösningen. Den stora tröga politiskt styrda administrationen i regionen gör mer skada än nytta. Granskning av kvalitet i diagnos och behandling är ett måste. NEJ, intrycket blir att regionen inte vill visa hur illa ställt det är när dubbelt så många äldre läggs in på sjukhus i onödan jämfört med i riket.

Att införa mobila vårdteam till äldre så att de slipper att åka till akuten är bra för våra medborgare. Mål måste dock vara att de sjuka äldre ska få rätt behandling. Men varför mäter man inte om kvaliteten förbättras? Man mäter olämpliga läkemedel som ofta handlar om symtombehandling. Man mäter inte den grundläggande behandlingen med läkemedel och deras diagnoser. Det behövs ett starkt ledarskap för vården och inte politiker. Avskaffa regionen! Sjukvård under statlig huvudman! Utförare kan mycket väl även vara privata.

Problem med överbeläggningar och köer på akuten verkar inte minska enligt mätningar. Hjärtsvikt är tillsammans med lunginflammation den vanligaste orsaken till inläggning på medicinklinik. Inte heller verkar det bli märkbart bättre efter införande av mobila vårdteam. Endast åtta vårdcentraler i Västra Götaland är anslutna till Rikssvikt. Län med stark anslutning till Rikssvikt har flerdubblat antalet patienter med grundläggande diagnos under de senaste åren.

Landstingen är ansvariga för att driva, organisera och bemanna hälso- och sjukvården. Låt professionella sköta vården och tjänstemän driva, organisera och bemanna hälso- och sjukvården. Inte politiker som till och med säger nej till att följa upp kvaliteten. Det finns över 1000 politiska uppdrag i regionen. De resurserna kan användas bättre. Avskaffa regionen, låt sjukvård bli under statlig huvudman istället!

Det här och mycket mer vill vi i det nya lokala partiet Regionens Framtid ändra på. Vi ställer upp i regionvalet 2018.

För Regionens Framtid.

Maj-Britt Elmvik

trollhättans Framtid

Dan Möllengård

trollhättans Framtid

Ann-Charlott Gustafsson

uddevallapartiet

Merja Henning

uddevallapartiet

Morgan Larsson

medborgarpartiet

MEST LÄST