Det räcker nu, ta otryggheten på allvar

Tusentals personer går varje dag till sina jobb i vårdyrken i Västra Götalandsregionens regi. Dessa är kvinnor och män som tillsammans utgör några av de viktigaste yrkesgrupperna i Sverige.

ANNONS
|

Under en längre tid har dock sjukfrånvaron ökat med delorsaker som stress, fler patienter, längre vårdköer, krävande arbetsmiljö, trötthetssyndrom eller utbrändhet. Personalgruppen undersköterskor har den högsta sjukfrånvaron med siffror på 11,1 procent i februari 2017.

En annan viktig del av problematiken, som dock mer sällan uppmärksammas, är att arbetsskador relaterade till våld och hot de senaste fyra åren har eskalerat med 526 procent (säkerhetsbilagan i Västra Götalandsregionens årsredovisning 2016). Jo, ni läste rätt. Till detta kan tyvärr dessutom läggas en markant ökad nivå av sexuellt ofredande, mestadels riktat mot kvinnor.

Och dessa hot, detta våld och dessa ofredanden är alltså riktade mot vårdpersonal i verksamheter vars hela existens bygger på omhändertagande, vård, medkänsla och medmänsklighet.

ANNONS

För oss är detta något som inte kan, får eller ska fortskrida. Vid en direkt ställd fråga till regionens ytterst ansvariga, gavs svaret att våldet i samhället ökar och att vi därmed i framtiden också måste räkna med att detta även gäller för personal i vårdyrken. Alltså inget kraftigt fördömande, utan istället ett lugnt accepterande av att hot, våld och ofredanden normaliseras i både samhället och i vårdmiljön. Detta är ett hån mot alla de kvinnor som går till jobbet varje dag för att hjälpa andra.

För oss SD-Kvinnor är detta inte bara en fråga om arbetsmiljö, utan även om jämställdhet. Ett av många viktiga områden som regionen också har ett stort ansvar för. Otryggheten i samhället är idag tyvärr så pass utbredd att det direkt påverkar många kvinnors vardag, resmönster och aktiviteter. Mer än var tionde kvinna är så rädd att hon väljer att inte gå ut alls på kvällarna. Det är inte rätt att man som kvinna ska behöva känna så, eller att av rädsla inte våga välja det yrke man kanske brinner för och som samhället dessutom har ett skriande behov av.

Vi kommer att föreslå många åtgärder för vår personals säkerhet och möjlighet att trivas på sin arbetsplats. Som ett första steg vill vi att all personal på riskutsatta avdelningar/mottagningar inom vården, vid upplevd känsla av otrygghet, under arbetstid ska kunna kvittera ut ett överfallslarm. En av de viktigaste uppgifterna för oss som arbetsgivare är att få vår personal att känna trygghet på sin arbetsplats. Vi har inte bara en möjlighet att ta personalens arbetssituation på allvar – vi har en skyldighet.

ANNONS

Caroline Nordengrip (SD) Regionansvarig SD-Kvinnor och regionpolitiker

ANNONS