Fri tillgång till äldreboende populistiskt och orimligt

Replik på Eva Castbergers (L) debattartikel ”Ge äldre rätt att bo som de vill” (5 december)

ANNONS
|
Replik på Eva Castbergers (L) debattartikel ”Ge äldre rätt att bo som de vill” (5 december).

Det låter bra att äldre själva måste få bestämma var de vill bo, men du verkar inte veta vad en gruppbostad kostar. Ett populistiskt men inte verklighetsförankrat inlägg.

Idag finns ett stort utbud av tillgängliga och handikappanpassade lägenheter att välja på. Det finns också så kallade seniorboenden, både i form av hyresrätter och av bostadsrätter. Nya trygghetsboenden är på gång i kvarteret Mars och fler planeras. För trygghetsboende finns krav på gemensamhetslokal för att få investeringsstöd. Värd/värdinna som aktiverar de boende är brukligt. Biståndsbeslut behövs inte. Äldre har alltså redan till stor del rätt att bo som de vill.

Vård- och omsorgsboende finns för kroppslig sjukdom och för demensomsorg. Det är dessa som kallas gruppboende. Här behövs biståndsbedömning liksom för servicelägenheter. Servicelägenheter belägna i närheten av gruppboenden behövs för till exempel parboende (parboendegaranti en motion från oss som beviljades) och för personer med stora trygghetsbehov.

ANNONS

I boendeplanen, framtagen av omsorgsnämnden, finns en önskad fördelning 2030 av 86 servicelägenheter, 257 vårdboenden för kroppslig sjukdom och 515 demensboenden. Antalet demensboenden bedöms behöva öka med 226. Blåvingen och Galaxen i Björndalen har jag sett finns som planprojekt.

Att bevilja sig själv ett gruppboende som kostar 50 000-60 000 i månaden borde även Liberalerna i Trollhättan förstå är orimligt. Vem har råd att betala detta själv? Boendegaranti utan biståndsbedömning som innefattar gruppboende låter bra men är orimligt.

Trygghetsboenden i stadsdelarna i form av hyresrätter och bostadsrätter är en attraktiv lösning för många.

Maj-Britt Elmvik Trollhättans Framtid

ANNONS