Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltc285498-nh
Sänks. Skatten för pensionärer ska sänkas, skriver debattören.

Hedra din fader och din moder

Vi har varit heligt förbannade ända sedan de borgerliga partierna skapade den orättfärdiga skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare 2006.

Vi har varit heligt förbannade ända sedan de borgerliga partierna skapade den orättfärdiga skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare 2006.

Att avskaffa den så kallade pensionärsskatten kom att bli ett av våra viktigaste vallöften. I budgeten som presenteras fortsätter vi att minska klyftan, och vår ambition är att den ska vara helt borta till år 2020. Från ord till handling med andra ord.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen sänker skatten för pensionärer mycket mer kraftfullt än vad som tidigare utlovats och fördubblar satsningen för 2018. I Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla kommer ungefär 23 000 pensionärer att få sänkt skatt. Skattesänkningen omfattar nu 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att 3 av 4 äldre får sänkt skatt 2018.

Det är precis som det ska vara. Att straffa dem som byggt upp Sverige och som gjort det till det fantastiska land det är i dag är inte bara oförskämt, det är otillständigt.

Den 1 januari 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år. Med sänkningen tas skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare nu bort helt för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden. Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till cirka 35 000 kronor per månad.

Vid en inkomst på 17 000 kronor i månaden sänks pensionärsskatten med 410 kronor per månad. Tillsammans med det höjda bostadstillägget innebär det till exempel att ensamstående pensionärer får upp till 900 kronor mer i plånboken varje månad.

Den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska för samtliga vara borta till 2020, då är denna skamfläck i Sveriges politiska historia borta.

Jörgen Hellman (S)

vice ordförande skatteutskottet

MEST LÄST