Migration. "Sverige har haft en alldeles för generös migrationspolitik under en tid, särskilt när det gäller asylmottagandet" skriver debattörerna i sin text.
Migration. "Sverige har haft en alldeles för generös migrationspolitik under en tid, särskilt när det gäller asylmottagandet" skriver debattörerna i sin text. Bild: Marcus Ericsson/TT

Hur ska S ha det med invandringen?

I ett välkommet utspel förklarade nyligen Stefan Löfven (S) att man vill se en permanent stramare migrationspolitik. Vi moderater välkomnade detta och öppnade omedelbart för att göra upp, men sedan kom flera oroande signaler från (S). Vi undrar därför vad som gäller.

ANNONS

Sverige har haft en alldeles för generös migrationspolitik under en tid, särskilt när det gäller asylmottagandet. Dessutom har vi varit illa rustade för att ta till vara på och sysselsätta så många nya invånare med relativt låg utbildning. Konsekvensen har blivit en allt mer cementerad segregation, där barn till invandrare aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet och går i skolor där bara ett fåtal har svenska som första språk.

Moderaterna är ett parti som andra partier lyssnar på och vill samtala med. Vår historia visar att vi tar ansvar för långsiktiga lösningar på stora samhällsproblem tillsammans med andra. Vi har på allvar omprövat vår migrationspolitik sedan förra valet och drivit regeringen till flertalet åtstramningar.

ANNONS

Fler åtstramningar behövs. Asyl- och anhöriginvandringen är fortsatt hög och inte i proportion till Sveriges storlek eller kapacitet att integrera. (M) vill bland annat ha tydliga försörjningskrav för dem som vill ta hit sina anhöriga - arbetslinjen ska gälla även här.

Därför var det välkommet när Socialdemokraterna meddelade att även de vill se en omläggning av migrationspolitiken. Som två stora partier har (M) och (S) ett särskilt ansvar för att skapa långsiktiga lösningar.

Oroande är att det blivit allt mer oklart inom (S) sedan dess. Alla fem sidoorganisationer inom S (SSU, S-kvinnor, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-S) har meddelat att man inte ställer upp på väsentliga delar av den nya linjen och istället vill återgå till ett ohållbart asylmottagande. Dessutom har enskilda riksdagsledamöter, bland annat i Västra Götaland, instämt i klagosången. På lokal nivå muttras det också.

Vi Moderater undrar därför var Socialdemokraterna står och om det som är sagt gäller. Är Löfvens utspel bara valtaktik och kommer man internt låta köra över sin partiledning efter valet? Vi hoppas att förutsättningarna för en blocköverskridande uppgörelse finns. Landets två största partier behöver lägga grunden för en migrationspolitik som tar en del av ansvaret för världen men hela ansvaret för Sverige.

ANNONS

Vilken migrationspolitik vill Socialdemokraterna ha för Sverige och ta ansvar för i Trollhättan och Vänersborg?

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot

Gunnar Lidell (M)

Oppositionsråd i Vänersborg

Peter Eriksson (M)

Oppositionsråd i Trollhättan

ANNONS