Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Inget barn ska behöva giftas bort under sommarlovet

Sommaren står för dörren och för många elever väntar nu ett långt och efterlängtat sommarlov från skolan, men inte för alla.

Sommaren står för dörren och för många elever väntar nu ett långt och efterlängtat sommarlov från skolan, men inte för alla. För många barn och ungdomar kan istället sommarlovet väcka en stark oro och ångest. Inte minst för alla de flickor som lever i en hederskontext.

Sommarlovet är nämligen en kritisk period för många unga flickor som kan tvingas utomlands för att, mot sin vilja, gifta sig med någon de kanske aldrig tidigare har sett utan istället någon som familjen har valt ut åt dem. Ofta handlar det om en avlägsen släkting i sitt gamla hemland. En del kommer heller aldrig tillbaka till höstens skolstart.

I Sverige ska alla ha friheten att själva få forma sina liv och ingen ska ha rätt att pressa eller tvinga någon annan till äktenskap. Rätten att själv få välja vem man leva med är självklar och ska gälla för alla. Ändå visar undersökningar att uppemot 70000 unga mellan 16 och 25 år upplever att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med och att föräldrarna ställer olika villkor och krav. Situationen är naturligtvis oacceptabel och mer måste göras för att förhindra denna utveckling och markera allvaret i detta brott.

Den tidigare alliansregeringen införde den 1 juli 2014 det nya brottet äktenskapstvång som stärker skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Två nya brott infördes då i brottsbalken, äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Äktenskapstvång innefattar även att det är olagligt när den unges utsatthet utnyttjas exempelvis genom press från föräldrar eller släktingar. Tvångsäktenskapsresa tar sikte på den som lurar någon att resa till ett annat land där personen ska giftas bort genom tvång eller utnyttjande.

Under 2016 anmäldes det enligt BRÅ:s preliminära statistik 81 fall av brotten äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa, men mörkertalet är stort. Vi moderater fortsätter därför att driva på och har tillsammans med övriga allianspartier motionerat om ytterligare insatser för att motverka tvångsgifte och hot om tvångsgifte. Man bör även överväga om det behövs en separat tvångsäktenskapsenhet hos polisen.

Rätten till frihet och till sitt eget liv ska gälla för alla i Sverige. Därför måste det vara en självklar utgångspunkt för all lagstiftning och allt myndighetsarbete att skydda våra unga från att giftas bort mot sin vilja.

Ewa Thalén Finné (M)

riksdagsledamot, gruppledare i civilutskottet

MEST LÄST