Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunen behöver knyta AB Edethus närmare sig

Vi vill att kommunen och AB Edethus gemensamt och effektivt jobbar för kommuninvånarnas bästa. Då krävs förändring.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

AB Edethus. Så heter Lilla Edets kommuns helägda bolag numera. Tanken med namnbytet från Leifab till AB Edethus var bland annat att markera en ny tid för bolaget med transparens och en ny och modernare framtoning. Centerpartiet röstade emot namnbytet. Inte för att vi tycker att transparens och modernare framtoning är dåligt – utan för att vi tror att det behövs andra åtgärder än ett namnbyte för att få till stånd en förändring.

I dag går mycket energi åt, från både kommunens och bolagets sida, att reda upp saker som man inte är överens om. Det handlar om allt från hyresnivåer för lokaler med kommunal verksamhet, bygglov och detaljplaner till försäljningar och upphandlingar. Men tanken är ju inte att kommunen och bolaget ska träta om saker – tanken är att man tillsammans och gemensamt ska jobba mot samma mål; nämligen bästa möjliga för kommunens invånare.

Kommunen behöver knyta AB Edethus närmare sig. AB Edethus är en del av kommunen och ska fungera som vilken annan del av förvaltningen som helst – inte som en satellit. Genom att flytta in AB Edethus under kommunens tak sparar vi dels pengar på samordnad administration, såsom ekonomi och upphandling, men förtydligar även styrningen över bolaget.

Vi vill att kommunen och AB Edethus gemensamt och effektivt jobbar för kommuninvånarnas bästa. Då krävs förändring. Att knyta dem närmare kommunens organisation är ett första steg för förändring. Reell förändring. Till skillnad mot ett namnbyte vilket bara kostar pengar.

Det behövs ett nytt ledarskap för Lilla Edet. Ett ledarskap som driver på för förändring och utveckling.

Fredrik Hermansson (C)

Jörgen Andersson (C)