Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kommunen ska stötta och hjälpa HBTQ-rörelsen

HBTQ-rörelsen är ju just en folkrörelse, vilket är varför vi anser att den skall ha tolkningsföreträde och också att andra än staden skall arrangera Pride.

Replik

Svar till Eva Castberger (TTELA 13 september)

Det är sant att Vänsterpartiet vänder sig mot att Trollhättan som stad ska stå som organisatör för Pride. I L/Fps motion om att Trollhättans stad skulle inkludera Pride i Fallens Dagar, eller vid ett annat tillfälle det året, sade vi alltså nej. I min debattartikel skriver jag att Trollhättan som stad arbetar för att stärka HBTQ-personers rättigheter, ett arbete som efter att vår motion bifölls, har pågått sedan 2007. Det är vad en kommun bör syssla med, enligt oss.

Motionen som L/Fp lade fram motiverade att vi som stad skulle anordna Pride för att visa på hur långt vi kommit de senaste hundra åren, och för att flera andra kommuner också anordnar det. Det skulle visa Trollhättan från sin ”varmaste och välkomnande sida”. Det framstår som ett sätt att ta lätta, politiska poäng. En engångsgrej, för syns skull. Det skulle alltså ha lagts till Trollhättans övriga firande av hundraårsjubileet, och inte vara en manifestation i sig själv.

Det är viktigt att poängtera att det oftast inte är kommunerna i sig som anordnar de Pridefestivaler som finns runt om i Sverige. I Uddevalla, till exempel, så drogs det igång av två privatpersoner. Det var inte Uddevalla som kommun som själva satte igång det.

Vi håller fast vid att Pride bör arrangeras av andra än staden, men att man ska stötta verksamheten på alla sätt som den kan. Självklart skall vi även backa arrangörerna nu när vi faktiskt kommer att ha Pride i Trollhättan! Vi tycker att det är ett strålande initiativ som vi helhjärtat stödjer.

Men, HBTQ-rörelsen är ju just en folkrörelse, vilket är varför vi anser att den skall ha tolkningsföreträde och också att andra än staden skall arrangera Pride. Det skulle vara konstigt av oss att ta deras aktivitet ifrån dem. Det måste göras på deras villkor.

Dessutom har vi som samhälle, och då även i Trollhättan stad, fortfarande ganska mycket jobb kvar att göra för att lugnt kunna klappa oss själva på axeln. Det finns arbete som vi som kommun kan göra för att öka tryggheten och kunskapen om och för HBTQ-personer, och det behövs nu mer än någonsin när nazister marscherar på öppen gata och sprider sin giftiga ideologi omkring sig.

Fahimeh Nordborg

gruppledare för Vänsterpartiet i Trollhättan

MEST LÄST