Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kriminella bär sitt eget ansvar

  DEBATT: Polisen ställs ofta inför svåra utmaningar och grannlaga uppgifter, och löser kanske inte kärnfrågorna kring varför det ser ut som det gör i samhället.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Ro, säkerhet och trygghet! Det efterfrågas i 290 kommuner i Sverige, och så även i stadsdelen Kronogården. Istället råder nu oro, osäkerhet och otrygghet. Det är polisens målsättning att alltid kunna skapa trygghet och säkerhet för alla människor.

  Polisen ställs ofta inför svåra utmaningar och grannlaga uppgifter, och löser kanske inte kärnfrågorna kring varför det ser ut som det gör i samhället.

  Att påstå att enskilda polisers bemötande medför reaktioner, är inget att förvånas över. Inte minst från kriminella, där mycket ofta så är fallet. Att det däremot skulle ge sådana effekter är tendentiöst och felaktigt, även om Du citerar dina egna sagesmän, polisområdeschef Gunilla Gevreaus.

  Det är i själva verket, enligt min mening, endast anstiftare och vandaler som bär sitt eget och fulla ansvar. Kärnfrågan är således inte vad kriminella element tycket om polisiär närvaro eller uppmärksamhet. Polisens arbete syftar till att säkerställa allmän ordning och säkerhet, samt förebygga och utreda brott, och att se till att ingen undgår lagföring och straff då de begått brottsliga handlingar.

  Inte heller är kärnfrågan om begrepp som attityder, respekt och heder, finns med i den påtalade problembilden, alltså är av mer kommunikativ art. Hanterar man som polischef analysen på en summarisk grund, och inte talat med berörda poliser, så är i alla fall jag undrande, om saken verkligen fått sin rätta belysning. Till dess har jag mer än full förståelse för den stora indignation poliser känner.

  Kärnfrågan för oss är i stället hur svensk polis skall kunna tillgodogöra sig de verktyg och instrument som behövs för att göra jobbet på ett bra vis. Vi behöver rejäla resurstillskott! Statsmakternas ansvar är att se till att polisens resurs, i höstbudgeten, just tillser detta. Det gäller polisens urdåliga löner, polisens dåliga anställningsvillkor och polisens dåliga arbetsmiljö! Vad som därutöver är kaos eller kris inom polisens organisation, kanske sitter i betraktarens öga. Ett rejält polislönelyft måste till nu, och därutöver en rejäl förstärkning av polisbemanningen! Polisen finns där, till för Er, dygnet runt, alla timmar, och alla dagar på året!