Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kunskapslyft för alla!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Höstens budget innehåller många glädjebesked för skolan. Nu när vi har vänt stora underskott i statsfinanserna till överskott kan vi investera i vård, skola och omsorg. Och det gör vi.

Eller vad sägs om ett statligt stöd för likvärdighet och kunskapsutveckling som ska fördelas efter behov? Eller att mer resurser tillförs undervisning och elevhälsa? Nu genomför vi också förslaget som innebär att staten tar ett större ansvar för skolans likvärdighet och tillför miljarder för att höja kunskapsresultaten. Det är klassisk socialdemokratisk politik.

Alla elever ska få det stöd de har rätt till i skolan. Därför tillför vi i budgeten medel till en Läsa-Skriva-Räkna-garanti i förskoleklassen och lågstadiet. Förskolan blir dessutom en obligatorisk skolform vilket skapar en tioårig skolplikt. Vi förstärker och förlänger också läslyftet, insatsen för kompetensutveckling i språk-, läs- och skrivutveckling. Vi satsar även på att stärka lärarna och höja den specialpedagogiska kompetensen.

Inom ramen för Kunskapslyftet gör regeringen en massiv förstärkning av antalet utbildningsplatser. Sammanlagt kommer kunskapslyftet 2021 att motsvara cirka 93 000 fler permanenta platser inom yrkeshögskolan, yrkesvux, folkhögskolan, universitet och högskolor.

Vi satsar extra på samhällsviktiga utbildningar så som ingenjörs- och läkarutbildningen, men samtidigt förstår vi vikten av yrkesprogrammen. Industrins kompetensförsörjning är beroende av yrkesprogrammen.

Möjligheterna att sadla om till läraryrket behöver förbättras. Därför satsar regeringen ytterligare på fler platser på kompletterande pedagogiska utbildningar, vidareutbildning av yrkesverksamma, fler relevanta sommarkurser inom lärarutbildningarna. Dessutom görs särskilda satsningar på fler yrkeslärare och lärare till Kulturskolan.

Inte nog med det, vi höjer dessutom studiebidraget för gymnasieungdomar med 200 kronor i månaden.

Höstens budget är typiskt socialdemokratisk. I stället för kortsiktiga skattesänkningar för de rikaste bygger vi långsiktigt upp en stark välfärdsstat där alla har möjligheter att utvecklas och utbildas.

Jörgen Hellman, Paula Holmqvist, Peter Johnsson, Catharina Bråkenhielm, Petra Ekerum

S-riksdagsledamöter från Fyrbodal

 

MEST LÄST