Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Det är fler äldre som är nöjda med den kylda maten än med den varma, skriver debattörerna. Foto: Claudio Bresciani / TT

  Kyld mat är inte sämre än varm

  Replik till Annicka Johansson TTELA (2 januari) Christina Johansson (12 januari) angående utredning om leveranser av kyld mat till äldre inom hemtjänsten.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Den varma mat som idag levereras till våra äldre måste ätas i samband med att den äldre får maten levererad. Om maten blir kall kan den inte värmas igen med bibehållet näringsvärde. För alla passar det inte att äta den tid hemtjänstpersonalen kommer med maten och vi har sett att maten i många fall kyls hemma för att sedan värmas igen, med sämre näringsvärde som följd.

  Med anledning av det, beslutade vi i Omsorgsnämnden att utreda möjligheterna till att producera mat i kommunens egna kök för att distribuera den kyld till våra äldre som idag har matdistribution som biståndsbeslut. Utredningsarbetet sker i nära samråd med Kommunala Pensionärsrådet och uppdraget till förvaltningen är solklart: Maten ska förbättras och målet är att kvalitén ska höjas! Om vi dessutom kan spara några miljoner på distributionen av mat så är det en positiv effekt. Flera grannkommuner har i många år levererat kyld mat en gång per vecka med gott resultat. Denna mat är producerad och nedkyld på sådant sätt att maten bibehåller sin näring vid uppvärmning. Enligt de brukarundersökningar som Socialstyrelsen genomför är de äldre i bland annat Vänersborg mer nöjda med sin kylda mat än vad våra äldre är med sin varma.

  För brukare i de kommuner som levererar kyld mat finns bättre förutsättningar för planering och utbudet kan utökas och med det större valfrihet nås, inte minst vad gäller när på dagen huvudmålet avnjuts. För oss är det obegripligt att blanda in LOV, lag om valfrihetssystem, i den här diskussionen som Annicka och Christina gör. LOV medför rätt att välja utförare av ett biståndsbeslut. Det innebär inte möjlighet att välja kyld mat, distribution av varm mat eller att få maten tillagad hemma som de vill göra gällande. Ett privat företag får inte större ersättning än en kommunal verksamhet för att utföra ett biståndsbeslut. Tvärtom torde det med ett privat alternativ bli mindre ersättning för att utföra arbetet då det privata företaget säkert också vill kunna ta ut en vinst.

   

  Ann-Christin Holgersson (s)

  Ordf. i Omsorgsnämnden

  Sven-Åke Möll (s)

  1:e vice Ordf. i Omsorgsnämnden Trollhättan