Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltb39c360-nh
Debattören skriver att partiet vill framåt men samtidigt bevara det förflutna. Foto: Jan-Erik Henriksson / TT

Liberalerna har inte förändrats

Det är mer regel än undantag att politiker utgår från en uppblåst inställning som "lita på oss - vi vet bäst". En mellanmänsklig tillit till varandra är vackert.

Det är mer regel än undantag att politiker utgår från en uppblåst inställning som "lita på oss - vi vet bäst". En mellanmänsklig tillit till varandra är vackert. Men glöm inte att när du litar på en annan människa ger du per automatik en privilegierad makt över dig; Tillit ligger nära makt och kan därför missbrukas. Det är därför du som väljare måste ställa höga krav på politiker. Har du litat på oss och gett oss din röst så ska vi se till att du blir hörd. Liberalerna i Trollhättan har under denna mandatperiod visat en otrolig styrka i sin politik. För varje samtal och berättelse vi har fått från medborgarna har vi agerat genom att lyfta frågan till berörda tjänstemän och politiker.

Vi har haft privilegiet att hälsa på Tor inom äldreomsorgen och lyssna på hans fru berätta om vad han saknar i sin vardag. Vi har träffat Olga som berättat om sin ensamhet och saknad efter mer tid med hemtjänstpersonalen. Vi har följt Liam i sin kamp mot cancer och strävan efter att få sin mamma som anhörigvårdare godkänd av kommunen. När lärare från två olika skolor I Trollhättan behövde prata av sig om sin arbetsmiljö tog vi oss tid att lyssna och drifta frågorna vidare till kommunfullmäktige.

Sedan valet 2014 har jag och mina partikamrater lärt oss en del om oskrivna regler i politiken. Den politiska korrektheten är den heliga guldregeln. Vill man passa in bland den politiska eliten så ska man enbart säga vad som bör sägas, driva lagom obekväma frågor, undvika de påstådda kontroversiella frågorna och låta bli att lägga sig i enskilda personärenden.

Vi liberaler struntar i alla oskrivna regler och väljer att fortsätta den egna linjen där varje enskild medborgare står I fokus. Valet 2018 kommer att vara ett värderingsval där varje parti kommer att försöka övertala dig som medborgare om att just sin ideologi och värderingar är de rätta. Jag idag lova dig som Trollhättebo att liberalerna kommer att gå till val med fokus på verkligheten och inte värderingen. Många vet att liberalismens grundtanke är individuella fri- och rättigheter men under ansvar.

Det många inte vet om liberalismen är att betydelsen varierar beroende på tidsepok och världsdel. Den amerikanska historikern David Lowenthal skrev att det förflutna är ett helt annat land, saker görs annorlunda där. Politiken för Liberalerna i Trollhättan bygger på att bevara det förflutna men är inriktad mot framtiden. Liberalerna har inte förändrats men samhället har förändrats och det måste vi hänga med.

 

Rita Paulsson Svensson

Gruppledare Liberalerna Trollhättan

 

MEST LÄST