Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Liberalerna vill ha öppna nämndmöten

Förtroendet för politiker och myndigheter växlar från tid till annan och är många gånger tyvärr väldigt lågt bland människor. Förtroendet förstärks heller inte när statistik, nyligen offentliggjord av organisationen Transparency International, visar att Sverige nu är det mest korrupta landet i Skandinavien.

Uppgifterna får nog var och en att haja till, för i våra egna medvetanden är Sverige själva sinnebilden för insyn och transparens. Vi håller offentlighetsprincipen i handen och tror att vårt samhälle är som en öppen bok. Men det har visat sig att öppenhet är en svårfångad fråga och kan tolkas på många olika sätt. 

Från makroplanet Sverige till lilla Trollhättans politiska liv kunde vi i augusti i TTELA läsa att Trollhättans kommun är mest öppen i Fyrbodal. Öppenheten här handlade om att vår kommun var bäst och snabbast på att lämna ut offentliga handlingar. Det är lag på att lämna ut handlingar och snabbheten här måste tillmätas våra duktiga tjänstemän på kansliet. 

Men kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund, säger i en kommentar att kommunen strävar efter att vara öppen och tillgänglig och att detta är en ambition som den rödgröna majoriteten har. Jag anser att det ger en mycket modest bild av den politiska verkligheten i vår kommun. Om ambitionen funnits på allvar så hade majoriteten kunnat göra långt mycket mer. 

Under tre års tid har vi liberaler nu förgäves försökt påverka majoriteten att öppna dörrarna till de slutna nämndmötena. Men trots att möjligheten finns, så hålls dörrarna stängda. Vi menar att det ska vara lika självklart för en medborgare att besöka ett nämndmöte som att få ut en offentlig handling. Majoriteten har istället inbjudit till öppna möten i Utbildnings – och Omsorgsnämnden. Några specifika punkter gås igenom och medborgarna får ställa frågor. Detta är bra, men inte på långa vägar den öppenhet vi liberaler vill ha. 

En medborgare ska kunna besöka nämndens möte. Lyssna av hur de politiska diskussionerna låter. Med samma offentlighetsprincip som råder för kommunfullmäktiges möten. Detta är viktigt för i de politiska valen har vi personval. Då är det bra att kunna se personernas aktivitet i nämnden. Vi liberaler vill öppna dörren och säga välkommen in. Detta är en självklarhet i ett öppet samhälle på riktigt.

Eva Castberger
Liberalerna i Trollhättan 

MEST LÄST