Många känner sig hindrade på grund av sitt kön

Var femte privatanställd tjänsteman som bor i Västra Götaland har känt sig hindrad i arbetslivet på grund av sitt kön.

ANNONS
|

Företagen måste ge fler kvinnor möjlighet att utvecklas på jobbet och ta på sig chefsjobb uppmanar Unionen.

Vittnesmålen från tiotusentals kvinnor om diskriminering och trakasserier i arbetslivet fortsätter att skölja över oss från arbetsplatser runt om i Sverige. Det är inget annat än ett misslyckande att vi i Sverige år 2017 inte kommit längre. Att tystnaden nu bryts är samtidigt ett nödvändigt steg för att undanröja hinder så att alla, män som kvinnor, ska må bra och utvecklas på jobbet. Tyvärr återstår en del att göra.

Var femte privatanställd tjänsteman som bor i Västra Götaland har känt sig hindrad i arbetslivet på grund av sitt kön visar nya siffror från Unionen.

ANNONS

Främst är det privatanställda tjänstemän som är kvinnor som känner sig hindrade i arbetslivet i Sverige. Fler än fyra av tio kvinnor svarar att de känt sig hindrade på jobbet, medan nio av tio män svarar att de aldrig känt sig hindrade.

En avgörande roll i arbetet för att öka jämställdheten på jobbet har cheferna. Det är cheferna som ansvarar för arbetsmiljön, lönesättningen, genomför jämställdhetspolicyn i praktiken och skapar en inkluderande arbetsplats. Det är cheferna som formar arbetsplatsen och uppmuntrar anställda att utvecklas och kanske själva ta på sig chefsjobb.

Men även om många chefer gör stora insatser för att främja jämställda arbetsplatser finns stora bekymmer. Bara en av fyra kvinnor anser att arbetet helt och hållet leds och fördelas på ett jämställt sätt att jämföra med nästan varannan man.

Samtidigt är den övervägande majoriteten av chefer män. I bara 7 av Sveriges 290 kommuner finns en majoritet kvinnor i chefsposition. Det är ett tecken på att kvinnor inte ges samma möjlighet att utvecklas till chefer.

Unionens undersökning visar att mer behöver göras på arbetsplatserna för att öka jämställdheten och undanröja hindren.

Varje anställd som inte ges förutsättningar att göra sitt jobb är ett slöseri inte bara av individens kompetens, det är också en förlust för företaget. Det gör att värdefulla idéer riskerar att gå förlorade och lönsamheten på företagen minska. Alla måste ges likvärdiga möjligheter att utvecklas på jobbet oavsett kön.

ANNONS

Johan Bäcklund

Regionchef Unionen Skaraborg/Väst

ANNONS