Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltc285498-nh
Bestämma själva. Äldre borde få välja mer själva, skriver debattören.

Mer bestämmande för äldre

Med stort intresse följde jag debatten i kommunfullmäktige om alliansens förslag att öka äldres rätt att få fatta lite egna beslut över var de vill bo. Faktum är att många äldre sitter ensamma i sina bostäder.

Med stort intresse följde jag debatten i kommunfullmäktige om alliansens förslag att öka äldres rätt att få fatta lite egna beslut över var de vill bo. Faktum är att många äldre sitter ensamma i sina bostäder och har inte så mycket stimulans kring sin vardag. Stressad hemtjänstpersonal kommer med mat och skyndar iväg. Vi tyckte inte att detta var värdigt.

Någon gång i livet ska väl äldre, åtminstone vid uppnådda aktningsvärda åldern 85 år, få bestämma själv. Men nej. I Trollhättan har majoriteten bestämt att äldre ska bo hemma. Det är lika för alla, tvärtemot vad vår liberala ideologi säger, att se var och ens behov.

Socialdemokraternas plan bygger på att alla äldre vill bo kvar hemma, därför har antal äldreboenden bara byggts ut efter det. Återigen, alla ska vilja samma sak. Men om någon vill annorlunda, då går inte det. Jag menar att äldreplanen går att utvärdera och justera. Planer är lätta att ändra om man bara vill. Men i Trollhättan utgår majoriteten att alla ska vilja samma sak.

Totalt annorlunda än alliansens syn på detta, där valfrihet för den enskilde måste få råda. Utöver detta dystra besked och beslut så kan faktiskt fullmäktigedebatter också ge lyssnarna ordentlig anledning till skrattsalvor. En sådan var när en av politikerna påstod sig aldrig ha sett en ”slarvigare och sämre underbyggd motion”. Det var just den ledamoten som själv inlämnat en motion, för några år sedan, som var så svårläst och svårtolkad att den inte ens kunde behandlas på fullmäktige utan lämnades tillbaka. Tala om grodor.

En annan stor munterhet var att motionen ”förvirrade och var en gåta”. Hur förvirrande och svårt kan det vara att tolka en motion rätt. Den handlar om boenden med biståndsbeslut. Alltså handlar inte denna motion om boenden som man kan besluta själv om att flytta till. Hur svårt kan det vara? Oaktat dessa tokiga petitesser som gav muntrationer så anser jag det väldigt tragiskt att majoriteten samt några övriga politiker inte vill ge äldre mer handlingsfrihet och bestämmande över sina liv. Ska äldre få mer självständigt inflytande i Trollhättan så måste alliansen få förtroende i nästa val att leda politiken i Trollhättan. Det skulle innebära en stor och positiv skillnad för många, speciellt för våra äldre.

Eva Castberger

liberalerna i Trollhättan

MEST LÄST