Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsz72e128-nh
Informera. VI måste informera om kristallnatten, och inte glömma, skriver debattören.

Om detta må vi berätta

Året var 1938. Efter år av systematiskt förtryck rättigheter kulminerade novemberpogromerna i det vi brukar kalla för Kristallnatten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om detta må vi berätta, det har vi lovat varandra. För våra syskon, våra barn, och våra vänner. För att det är vårt ansvar, och för att det aldrig någonsin skall hända igen.

Året var 1938. Efter år av systematiskt förtryck rättigheter kulminerade novemberpogromerna i det vi brukar kalla för Kristallnatten. Judiska butiker, hem, synagogor och lokaler slogs sönder och gatorna täcktes av glas. Människor mördades. Vi vet att det hände, och vad som sedan följde. Vi har läst i skolan om hur många som miste livet under nazisterna. Vi måste minnas, vi måste berätta. Det finns ingen plats för något annat agerande än det.

Samtidigt går en farlig trend över världen. Det sitter förintelseförnekande partier i flera av Europas staters parlament. 2017, i en tid när mänsklighetens historia finns bara ett par knapptryck bort i mobiltelefonen, så finns det förintelseförnekare i valda maktpositioner. Inför detta faktum kan ingen hederlig människa känna något annat än avsky, ilska, och en stark oro för framtiden.

Tyvärr står det inte rätt till i Sverige heller.

Judiska församlingar har slått larm om att de upplever en hårdare stämning i Sverige. 2015 var synagogan i Malmö bland annat tvungen att stängslas in som en säkerhetsåtgärd. I Umeå tvingades den judiska föreningen att säga upp sin lokal och att lösa upp sin förening. Medlemmar hade attackerats och sökts upp i sina hem. Bland annat krossades fönster. Hakkors målades på föreningens dörr. I Sverige år 2017 var de så hotade av nazister att de inte kände trygghet nog att kunna ha kvar sin förening och lade ner all verksamhet.

I tiden vi lever förvrängs och sprids information med en lätthet som är skrämmande. Med situationen vi ser i Europa kan vi konstatera att förintelseförnekarna har fått luft under vingarna. Det är 79 år sedan Kristallnatten skördade sina offer, och dem får vi aldrig någonsin glömma. Vi får inte bli historielösa, vi måste hedra det minne som överlevare och offer lämnar efter sig.

Och vi får inte stå tysta och se på när saker faktiskt händer. Det kan vara allt från att ta den jobbiga diskussionen i fikarummet till att ingripa i en situation när en medmänniska behöver dig. Och fortsätt att berätta! Boken ”Om detta må ni berätta” finns att beställa hem och att läsa på Forum för levande historias hemsida. I en tid av ”fake news” behöver människor mer än någonsin påminna sig själva om vad som faktiskt hänt. Tillsammans skapar vi ett bättre, välinformerat och solidariskt samhälle.

Fahimeh Nordborg (V)

Gruppledare

MEST LÄST