Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

... om en godare jul

Jag och hela teamet på TTELA, Vänersborgaren och Trollhättan 7 dagar vill önska dig en riktigt god jul!

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förhoppningsvis får du också en godare jul än tidigare år med närande sällskap, som du väljer, och med rätter på julbordet, som du uppskattar.

Julens traditioner och förberedelser har ändrats mycket från min barndom i Värmland. Hemlagad leverpastej, egeninlagda sillar och grisfötter i vackra keramikkrus samt hembakade smörstjärnor och tunnbröd är delar av mina barndomsminnen.

Min mamma började tidigt i december med att förbereda allt som skulle lagas och bakas helt från början. Inga halvfabrikat eller färdiga rätter skulle dukas fram på dopparedan.

Nuförtiden ger fiskbilen mig färdiglagade sillar, lax och andra havsdelikatesser och matbutikens grönsaksdiskar förser mig med övriga råvaror som jag inte vill vara utan. Vi gör helt enkelt andra val – både i brist på tid, men också av etiska och miljömässiga skäl.

Snön går så klart inte att välja i denna del av landet och visst saknar jag barndomens vita jular, som gav en helt annan känsla än de gröna gräsmattorna.

Den obligatoriska snapsen, som ibland blev för många för vissa, är också borta, liksom de stora bergen av julklappar. För egen del blir det nog inte en enda klapp på julafton i år. Däremot fick jag häromdagen ett mjukt paket från en nära vän, som innehöll ett par värmande vantar med ett väldigt vackert mönster, som hon hade stickat till mig. Vilken uppskattad gest att lägga tid på att skapa denna gåva till mig!

Den tradition som min familj håller kvar de flesta jular är att träffa den närmaste släkten. Mysigt och lugnt.

Du som söker en ny gemenskap eller varken kan eller vill träffa släkten kan läsa på ttela.se om de olika alternativen häromkring.

Där läser du också alla dagar i veckan mer om det som händer här tack vare våra proffsiga journalister, som uppdaterar nyhetsläget merparten av dygnets timmar.