Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsx9b6e41-nh
Debattören är orolig för bemanningen inom vård och omsorg inför sommaren.

Oron måste tas på allvar

Inför sommarsemestrarna läser vi som många år förut att bemanningsplanerare runt om i Sverige ser svårigheter att få tag i tillfälliga vikarier med utbildning till vård- och omsorg.

Samtidigt larmar arbetstagare inom samma sektor om dålig arbetsmiljö och stress. Vi på Kommunal ser oroväckande på det faktum att arbetsmiljön inom denna sektor redan är väldigt ansträngd. Därför anser vi att arbetsgivare och politiker måste ta vår och arbetstagarnas oro på allvar och säkra tillgången till utbildade sommarvikarier.

Att arbeta inom äldreomsorgen ställer i dag höga krav på personalen. Många äldre med omsorgsbehov är multisjuka och arbetet blir alltmer komplext. Kortare vårdtider på sjukhusen och att svårt sjuka äldre i större omfattning bor kvar i hemmet än tidigare, är några av orsakerna. Våra medlemmar inom vård- och omsorgssektorn är utbildade, yrkeskickliga proffs och det behövs i dagens äldrevård. Men många går på knäna – vilket resulterar i att sjukskrivningarna ökar eller att arbetstagare väljer nya jobb eller att studera stället.

Vi har ständiga diskussioner med arbetsgivare och politiker i denna fråga. Men i slutändan är det är inte vi som sätter löner, som anställer och accepterar dålig arbetsmiljö. Det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Det är dags att arbetsgivare och politiker lyssnar.

Theresia Andersson
sektionsordförande Kommunal Vänersborg

MEST LÄST