Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jämlikhet? Insändarskribenterna skriver om rätten till jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället.

  Otänkbart liv med ojämlika villkor

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  För Miljöpartiet i Mellerud och Trollhättan är inskränkningar i rätten till jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället otänkbara. Lagen och stöd och service (LSS) har inneburit ökad valfrihet, större inflytande och bättre livskvalitet för många människor med omfattande funktionsnedsättningar. Det är en frihetsreform och en oumbärlig del av det sociala skyddsnätet.

  Diskussionsunderlaget från den statliga LSS-utredningen går i korthet ut på att möjligheten till personlig assistans skulle begränsas för barn under 12 år samt för alla som fyllt 80 år. Regeringen måste tydligt ta avstånd från förslagen och skriva om direktiven till utredningen. Funktionsrättsrörelsen har fördömt förslagen som skulle innebära allvarliga försämringar av rätten till LSS.

  Vi inte kan acceptera förändringar som försämrar för barn och familjer. Nu måste regeringen tydligt ta avstånd från förslagen och skriva om direktiven till utredningen!

  Försäkringskassans direktiv om att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen har försämrat rätten till assistans. Konsekvenserna ser vi tydligt. Förtvivlade individer vittnar om att omprövningar av deras behov leder till att timmar dras in, ibland så mycket att det är omöjligt för dem att fortsätta arbeta eller vara delaktiga som föräldrar eller partners.

  Konsekvenserna ser vi också hos kommunerna. När Försäkringskassan inte längre räknar andning eller matning med sond som ”grundläggande behov” faller ansvaret på kommunerna, vilket enligt SKL kan öka kostnaderna för kommunerna med 1,5 miljarder kronor för i år och nästa år. De kostnader som Försäkringskassan sparar i statsbudgeten hamnar istället på landets kommuner som plötsligt fått en ny och ökande kostnad.

  För Miljöpartiet i Mellerud och Trollhättan är vägen framåt enkel. LSS behöver ses över, men av andra skäl än vad som hittills varit fallet. Lagens intentioner måste säkras i praktiken och de individuella rättigheterna förtydligas för att möjliggöra ett oberoende liv. En läcka från en utredning eller en testballong? Det positiva är att det nu finns en möjlighet att kväsa förslagen i sin linda. Miljöpartiet tänker inte försämra rättigheter enligt intentionerna med LSS-lagstiftningen.

  Tony Johansson (MP)

  Regionkandidat från Mellerud

  Esther O’Hara (MP)

  Regionkandidat från Trollhättan