Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Politik ska inte användas för att försöka förvränga vetenskapen

  I Sverige är vi väldigt måna om våra barn. Barnkonventionen ska inkorporeras i svensk lag, och barnets bästa has i åtanke vid alla beslut.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  I Trollhättan har vi vidtagit en rad åtgärder för att omsätta konventionen i praktiskt arbete. Att vi i Sverige bryr oss om våra barn är en sak som är väldigt tydlig.

  Men hur står det till med de barn och ungdomar som vill bli svenskar? Hur behandlar vi unga som lämnat sina familjer, sina länder, och spänt väntar på svar på asylboendena? De unga som offrat allt och lever under sådan press att mer än hälften av kommunerna rapporterar att de går med självmordstankar. Förutom en lång väntan får de nu genomgå en medicinskt och rättsligt osäker åldersbedömning.

  Man behöver inte leta länge för att hitta stark kritik mot bedömningarna. Läkare har vägrat att utföra dem, inte minst för att det saknas en exakt metod för säkerställandet av åldern hos den som undersöks. Metoderna har kritiserats av professorer i rättsmedicin och rättsläkare från Rättsmedicinalverket, huvudansvariga för arbetet.

  Advokatsamfundet har pekat på hur bedömningarna bidragit till sämre rutiner i den rättsliga processen och ett försvårat läge för de asylsökande.

  På Rättsmedicinalverkets hemsida skriver myndigheten själv att det inte finns någon metod för att kunna fastställa en persons exakta ålder. Så sent som i november förra året slutade de helt upp med att försöka fastställa åldern hos flickor då ”ny kunskap framkommit gällande knäledens mognad”. Vad händer med de flickor som redan åldersbedömts?

  Metoden används fortfarande på pojkar, trots kritiken. Vi sätter vår tro till vetenskapen. När den kritiseras inifrån borde det mest självklara för oss som ansvarigt samhälle vara att ta ett steg tillbaka och tänka om. Politik ska inte användas för att försöka förvränga vetenskapen: Faran i en sådan situation borde vara självklar för alla.

  Det talas mycket om samhällets ansvar. Vuxna ska inte kunna komma in i landet genom att låtsas vara barn. Barn ska inte tvingas bo med vuxna på asylboenden. Men vilken hänsyn tas till de barn vars ålder felbedöms och utvisas? Det är skamligt att hävda att det hör till ”barnets bästa”.

  I ett land som verkligen värnar om det bästa för ett barn och ungdomar på flykt baserar man inte utvisningsorder på rättsligt och medicinskt osäkra prövningar.

  Man låter dem stanna.

  Fahimeh Nordborg (V)

  Gruppledare i Trollhättan

  Eva Sandberg (V)

  Ledamot Arbetsmarknad och Socialnämnden

  Lina Fryk Granat (V)

  Ersättare Arbetsmarknad och Socialnämnden