Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rymdstyrelsen – en lämplig myndighet för Västsverige

  Av arbetstillfällena inom rymdindustrin i Sverige, finns fler än hälften i Västsverige och majoriteten av rymdindustrins omsättning sker i väst.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Västsvenska Handelskammaren har länge arbetat för fler myndigheter i Västsverige. Sedan regeringen presenterade sitt förslag om att flytta ut myndigheter från Stockholm följer vi processen med stort intresse och uppskattning. Vi har träffat civilministern Ardalan Shekarabi för att tala om frågan. Budskapet till honom har varit att en myndighetsflytt inte bara kan vara för att kompensera utan måste komplettera lokalt näringsliv och akademi om det ska fungera långsiktigt. Handelskammaren har länge talat om fördelarna med att flytta Kemikalieinspektionen närmare kemiklustret i Bohuslän men vill nu även slå ett slag för en flytt av Rymdstyrelsen som idag finns i Solna.

  I Västsverige finns ett starkt rymdkluster med bland annat stora företag som GKN i Trollhättan, Ruag i Göteborg och mindre som Forsway och Omnisys. Av arbetstillfällena inom rymdindustrin i Sverige, finns fler än hälften i Västsverige och majoriteten av rymdindustrins omsättning sker i väst. Myndigheten skulle vara ett utmärkt komplement till västsvenskt näringsliv, samt regionens högskolor och universitet. Vi på Handelskammaren ser flera tänkbara platser och en skulle kunna vara Trollhättan, nära storföretag och Innovatums rymdinkubator med mindre företag.

  Framtiden för myndigheten formas nu och regeringen med ansvariga statsrådet Hellmark-Knutsson i spetsen arbetar med en rymdstrategi men den dröjer sannolikt någon månad till. En omlokalisering och ett utvecklat samarbete med näringslivet borde vara centralt när myndighetens framtida roll utvärderas, särskilt med tanke på regeringens uttalade önskan att omlokalisera statliga myndigheter. Rymdstyrelsen är ingen stor myndighet, ungefär tjugo personer men ambitionen finns att fördubblas, vilket också stöds av den statliga rymdutredningen. Att fundera på placeringen nu är viktigt då en ny generaldirektör ska utses i vår.

  Vi tror inte att det är enkelt att flytta myndigheter och vi kommer därför vara med och bidra till en bra etablering för en myndighet som omplaceras. När regeringen tar steget bör de även sträva efter att det finns en rimlig chans för myndigheten att göra ett likvärdigt, om inte bättre, arbete än i dagsläget. En placeringsort behöver därför kunna erbjuda olika kompetenser, intressanta och utvecklande nätverk för myndigheten och dess anställda att delta i. Det behövs även en god tillgång på kringtjänster och tillgång till högre utbildning på orten, det kan vi erbjuda på många platser i Västsverige.

  Om en myndighet placeras i Västsverige kommer Handelskammaren bidra till att det ska bli en lyckad etablering och nystart för den med nya nätverk och nya kompetenser.

  Johan Trouvé

  VD Västsvenska Handelskammaren

  Bjarne Pettersson

  Regionchef Fyrbodal Västsvenska Handelskammaren