Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  "(S)atsningar på de äldre" – hur står det till i Trollhättan?

  Ja, satsningar, det låter fint med dessa ord. Som liberal politiker med ansvar för äldreomsorg, så efterlyser jag dessa i Trollhättan.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Replik

  Svar på debattartikeln "Satsningar på de äldre" av Catharina Bråkenhielm, Jörgen Hellman, Peter Johnsson, Paula Holmqvist och Petra Ekerum, riksdagsledamöter (S) Fyrbodal (13 januari)

   

  De socialdemokratiska riksdagsmännen i Fyrbodal kan i sin debatt inte nog betona hur mycket deras parti satsar på de äldre. Det är "historiskt stora investeringar i välfärden" och "vården av de äldre ska sätta de äldres behov i centrum". Men hur står det då till med äldrevården i Trollhättan och hur många fina satsningar gör den röda majoriteten i vår stad?

  Vi liberaler har de senaste åren föreslagit många bra satsningar på äldres livsvillkor. Samtliga förslag har den röda majoriteten sagt nej till och de toppar nu sin inställning med ytterligare besparingar som ska drabba de äldre i Trollhättan. Det är inte de fina orden som ändrar människors villkor, det är vad som faktiskt görs i praktisk handling.

  Förr skyllde de röda på att alliansregeringen inte satsade. Men nu, med deras egen regering med allt skryt, så borde vi se en satsning på äldre även i Trollhättan. Jag är bekymrad över de äldres situation i Trollhättan. I Trollhättan vill inte majoriteten att de äldre ska få en ökad valfrihet och de säger bestämt nej till att införa detta i Trollhättan.

  De säger bestämt nej till att äldre själva ska få avgöra om de vill bo hemma eller flytta in på ett äldreboende efter 85 års ålder. De vill inte öka äldres utbud på kultur inom vården och säger bestämt nej till att ha kulturombud i ökad omfattning. De vill inte att de äldre i Trollhättan ska få en oberoende och opartisk person att vända sig till om det uppstår problem.

  När vi vill ge de äldre en garanti för den service som ges, så säger den röda majoriteten ett bestämt nej och bibehåller sina servicedeklarationer, som inte ger samma bindande skydd. När vi vill ge en garanti för äldre att få lagad mat i sitt eget hem, så blir det återigen nej.

  Ja, satsningar, det låter fint med dessa ord. Som liberal politiker med ansvar för äldreomsorg, så efterlyser jag dessa i Trollhättan.

  Christina Johansson

  Liberal talesperson för äldreomsorgen