Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sakpolitik viktigare än avsändare

Vart är politiken i Vänersborg på väg? Så frågar kommunalråden Marie Dahlin (S), och Bo Carlsson (C), i sin debattartikel. Inte framåt i alla fall om bara gammaldags blockpolitik ska gälla för att hitta svaren på våra problem.

S och C har levt ihop i Vänersborg sedan valet 2002, på gott och ont. Den som undrade fick alltid svaret: för den bättre sakens skull.

Inför budgetomröstningarna skedde ett flertal samtal mellan partierna och partigrupperna. Alla förslag blev tidigt offentliga. När kommunledningens förslag röstades ner, så gällde frågan flera verksamheter. En majoritet i fullmäktige var eniga om att tillskjuta resurser till kommunala kärnverksamheter, i runda tal 20 miljoner till socialnämnden, 10 miljoner till barn- och utbildningsnämnden och även några miljoner till kultur- och fritidsnämnden.

När vi åter fanns på samma sida så gällde det att inte ge ansvarsfrihet till Bo Carlsson för 2015 i sin roll som ordförande för räddningstjänstens kommunalförbund.

Nu finns en gemensam motion från en ledamot från M och en annan från V. Varför hetsa upp sig på avsändaren? Läs motionen och begrunda innehållet. Politik handlar om att hitta majoritet för sina förslag, och här hade vi en gemensam grund att stå på.

M och V vill också se ordning och reda i den kommunala politiken. Kommunledningen blev redan i februari 2015 tillfrågade om vilken politik som skulle föras under mandatperioden. Marie Dahlin svarade skriftligt att överenskommelsen mellan S, C och MP var en intern fråga. Sådant är inte bra som utgångspunkt för långsiktighet.

Båda M och V har olika politiska ideologier som skiljer sig på många punkter. Detta hindrar oss inte från att komma fram till gemensamma ståndpunkter i enskilda frågor.

Lena Eckerbom Wendel

gruppledare M

Lutz Rininsland

gruppledare V

MEST LÄST