Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ska våra äldre i Trollhättan få hem kall mat en gång i veckan?

Vi moderater vill inte medverka till att våra äldre i kommunen ska behöva känna att de får en försämring vad det gäller något så viktigt som maten.

I omsorgsförvaltningens verksamhetsplan med budget för 2018 finns förslag till besparingar.

Dessa presenterades på senaste nämndmötet 2017-12-13. Majoriteten i omsorgsnämnden vill att våra äldre i kommunen som i dag får matdistribution via hemvården ska få kall mat levererad en gång per vecka i stället för en varm måltid varje dag. En dag per vecka så kommer det alltså att levereras kall mat i lådor för en hel vecka som ska värmas i en mikro eller ugn. På detta sätt ska 8 miljoner sparas.

Detta menar vi moderater ihop med övriga allianspartier är ett förkastligt förslag.

Det finns flera exempel på kommuner, bland andra Munkedals kommun, som tidigare infört detta och som efter protester från vårdtagare har fått gå tillbaka till varm matdistribution igen.

Många anhöriga har vittnat om att de funnit oöppnade lådor som stått i kylskåpet hos den anhörige och aldrig blivit värmda.

Det som är viktigt för många äldre, doften av nylagad mat och det visuella – att det ser färgglatt och aptitretande ut, försvinner ju helt med kalla matlådor som ska förvaras för en hel vecka och värmas upp. Bra och aptitretande måltider är grunden för god hälsa och livskvalitet. Enligt livsmedelsverkets rekommendationer/råd som har gått ut till landets kommuner under hösten om måltider i hemtjänsten och på äldreboenden, står det att man bör stödja en utveckling där de äldre är i centrum och att måltiderna utgår från personens egna behov och önskemål. Men i Trollhättan kommer detta inte att bli möjligt.

Majoriteten menar att veckoleveransen av kall mat ökar valfriheten, att få välja olika rätter från en lista på cirka 10 rätter.

Detta är inte vad vi moderater menar är valfrihet. Att få kall matdistribution är långt ifrån valfrihet, det är något som de äldre tvingas till att acceptera i så fall.

Valfrihet är att själv kunna välja om man vill ha kall matdistribution, varm matdistribution, möjligheten att få hem dagens lunch från valfri lunchrestaurang i stan eller lagad mat i hemmet av hemvårdspersonal. Först då kan vi prata om valfrihet.

Men för att komma dit så behöver vi LOV (Lagen Om Valfrihet) här i Trollhättan.

Vi moderater vill inte medverka till att våra äldre i kommunen ska behöva känna att de får en försämring vad det gäller något så viktigt som maten.

Valfrihet och kvalitet inom äldreomsorgen är frågor som kommer att ligga högst upp på min politiska agenda.

Annicka Johansson (M)

MEST LÄST