Företrädare för stat och kommuner träffas på fredagen i Trollhättan, för att diskutera hur skolan kan bli bättre.
Företrädare för stat och kommuner träffas på fredagen i Trollhättan, för att diskutera hur skolan kan bli bättre.

Skolans utmaningar möter vi gemensamt

I dag träffas vi i Trollhättan med andra skolföreträdare från länet. Det är ett arbetsmöte, inriktat på konkreta resultat.

ANNONS
|

Regeringen gör viktiga investeringar i skolan. Genom ökade ekonomiska medel har skolhuvudmännen fått möjlighet att anställa fler och öka personaltätheten. Det har genomförts särskilda insatser för att höja lärares löner och det har inte examinerats så många lärare sedan början på 1980-talet. Generellt över landet minskar barngrupperna nu i förskola och fritidshem. Regeringen bygger också upp ett stort utvecklingsprogram för elevhälsa och specialpedagogik.

I Trollhättan har betygen aldrig varit högre sedan statistiken infördes 1998 och antalet godkända till gymnasiet ökar, vilket är extra glädjande med tanke på den stora grupp nyanlända som staden tagit emot de senaste åren. Trollhättan får också särskilt beröm av Skolinspektionen för just det arbete som genomförs med våra nyanlända, med särskilt fokus på studiehandledning och inkludering. Staden har för läsåret 16/17 fått 27 miljoner kronor i "Lågstadiesatsningen" vilket gjort att vi kunnat anställa fler lärare och stödpersonal för att ytterligare höja måluppfyllelsen.

ANNONS

Bra skolresultat kommer bara genom hårt arbete i skolan. Vår gemensamma uppgift är att bygga de bästa förutsättningarna för det arbetet.

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om svensk skola. TIMSS, PISA och nationell statistik över niornas behörighet visar på förbättrade kunskapsresultat. Det här är inget någon regering kan ta åt sig äran för, det är en arbetsseger för lärare, rektorer och elever. Men fortfarande är det alltför många elever som lämnar grundskolan utan tillräckliga betyg för att nå behörighet till gymnasieskolans nationella program och ojämlikheten ökar.

Alla elever har rätt till en utbildning som ger var och en möjlighet att nå sin fulla potential oavsett bakgrund. Vi är inte där i dag. Och det kostar, mänskligt och samhällsekonomiskt. Därför är det vår uppgift att tillsammans arbeta för att få en skola som lever upp till allt detta.

På mötet i dag träffas politiker från olika partier, representanter för stat och kommun, företrädare som ibland möts i det offentliga samtalet och som ofta har olika åsikter. Utifrån våra olika perspektiv och roller ska dagens möte handla om att hitta gemensamma vägar för att bygga en ännu starkare skola för alla.

Gustav Fridolin (MP)

utbildningsminister

Paul Åkerlund (S)

kommunstyrelsens ordförande

ANNONS

ANNONS