Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Svenska lantbrukare bör stödja Palestina

I november startar palestinska ”Via Campesina” sin verksamhet. Det är en internationell rörelse med 150 organisationer, omkring 200 miljoner farmare i runt 100 länder, som verkar för ett hushållsbaserat och hållbart jordbruk. Framför allt inriktar man sig på så kallad matsuveränitet vilket innebär rätt att producera sin mat på eget territorium.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I november startar palestinska ”Via Campesina” sin verksamhet. Det är en internationell rörelse med 150 organisationer, omkring 200 miljoner farmare i runt 100 länder, som verkar för ett hushållsbaserat och hållbart jordbruk. Framför allt inriktar man sig på så kallad matsuveränitet vilket innebär rätt att producera sin mat på eget territorium.

I dag kontrolleras palestiniernas land till största del av Israel, vilket innebär att de inte kan producera sin egen mat, över 60 % av territoriet kontrolleras av israelisk militär och så kallade bosättare som ockuperar marken.Naturresurser som vatten, gas och olja beslagtas och utnyttjas av israelerna. Ekonomin kan inte utvecklas och arbetslöshet, fattigdom och armod består. Enligt palestinska "Abdullah Al-Hourani Center for Studies and Documentation” konfiskerades 12.326 dunam mark (1 dunam = 1000 kvadratmeter) under 2016, en ökning med 127 % jämfört med året innan. I år har över 8.345 nya bostäder för judiska israeler planerats varav 3.066 skall byggas omedelbart.

En konsekvens av detta är att palestinier tvingas ta arbete i israeliska bosättningar för att kunna försörja sina familjer. Enligt en uppskattning arbetar minst 36.000 palestinier på detta sätt, ofta i farliga och utsatta arbeten och för en lön under israelisk minimilön. Några fackföreningar existerar inte, ingen ersättning utgår vid sjukdom och skador och man kan när som helst godtyckligt stängas av från arbetet – vilket är regel för perioder av några dagar till flera månader vid varje utbrott av våld i den israelisk-palestinska konflikten.

Enligt en rapport av Human Rights Watch, ”Ripe for abuse” (2015), utnyttjas hundratals palestinska barn, en del så unga som 10-11 år, som barnarbetare för halv minimilön inom framför allt jordbruket, där ockupationsprodukter som tomater, dadlar och avocado saluförs inom EU som gjorda i Israel - och svenska konsumenter blir därmed delaktiga i såväl barnarbete som ockupation och kolonisation. Barnen utsätts för kemikalier som på längre sikt är kopplade till cancer, neurologiska skador och ofruktsamhet. De skadar sig på vassa verktyg och tunga maskiner, klättrar på stegar och arbetar i extrema temperaturer. Under högsäsong gäller arbetsdagar upp till 12 timmar eller 60 timmar per vecka.

Svenska lantbrukare har all anledning att aktivt stödja den palestinska kampen för rätten att odla sin jord. Frågan är också högaktuell i vår del av världen där en allt större del av livsmedelsproduktionen kontrolleras av multinationella företag som Monsanto, utslagningen av småbönder fortsätter och genmodifierade grödor införs med oklara ekologiska konsekvenser. Svenska lantbrukare bör knyta kontakter med ”Via Campesina”, och inte minst dess palestinska gren, och bidra till en framtid med matsuveränitet i ett hushållsnära och hållbart jordbruk för alla människor på vår jord!

 

Gunnar Olofsson

Ordförande i Borås Palestinagrupp

MEST LÄST