Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Det finns ingen plan bakom det nya torget, så låt er inte luras menar debattören. Foto: Trollhättan Stad
Det finns ingen plan bakom det nya torget, så låt er inte luras menar debattören. Foto: Trollhättan Stad

Torglyft för den som vill låta sig luras

Kanske är du en av de tacksamma Trollhättebor som nu låter dig glädjas och nyfiket se på när S river upp drottningtorget. Eller kanske är du en av de som med kanske inte samma nyfikenhet och förväntan genomskådat torgkaoset.

Kanske är du en av de tacksamma Trollhättebor som nu låter dig glädjas och nyfiket se på när S river upp drottningtorget. Eller kanske är du en av de som med kanske inte samma nyfikenhet och förväntan genomskådat torgkaoset. Du kanske rent av står och fryser i en busskur som inte längre finns och ställer dig frågan varför denna uppståndelse just nu? Vad är det man ska bygga på torget? Och varför ges torget nu denna gigantiska storlek?

På fråga ett så lyder svaret; det är valår. Och för att inte uppfattas som trött är det bäst att man som politiker gör något utav norra Europas största torg. Och det fort. Helst en halvmesyr, kosta vad det kosta vill! Trots Naturvårdsverkets överklaganden av länsstyrelsens yttranden, fastighetsägarnas bullerutredningar och ofullständiga beslutsunderlag.

Svaret på fråga två lyder att ingen egentligen riktigt vet. Vi vet att torget ska göras om och att bussar ska flyttas för att ge plats men inte riktigt till vad. Och ännu mindre vet man vilken målgrupp som ska trivas på platsen. Det mest ledande kommunalrådet kostade på sig att vid något av alla visionsmöten mena att en ”korve-boa där istället för den orangea torgbyggnaden skulle göra gott”

Så låter en dialog med visionära inslag i kommunledningens absoluta finrum. Socialdemokraterna har chans och möjlighet att ge Trollhättebor och besökare en fantastisk anledning att besöka centrum – men man har inte ambition att konkretisera ett förslag som är mer banbrytande än en ”Korve-boa”. Just nu är den officiella versionen att planen är antagen och att kraftstaden arbetar på ett förslag.

Till fråga tre, vi moderater har hävdat att man måste minska torgets ytor genom byggnation för att platsen ska upplevas mindre öde och bistå med värden för staden.

För er som vill se ett torglyft men inte låter er luras av det valfläskeri som nu pågår, inför förra valet avsatte Moderaterna 200 miljoner för att realisera en sammanhängande vision och plan för centrum under en tio-årsperiod. En plan där Drottningtorget ges möjlighet till en betydande förtätning med både bostäder, verksamhetslokaler, nöje och upplevelsecentrum.

Inramat av denna byggnation möjliggörs en betydligt mindre torgmijlö, som kan bjuda in till fikastund eller utomhusvistelse för äldre och yngre. För att möta den förändrade handelsstruktur som nu pågår till följd av externhandel och e-handelns roll måste utformningen anpassas efter dagens beteenden och mönster. Det som krävs är en betydligt större satsning än en korve-bo ochstörre öppna ytor på torget. Kanske till och med en plan innan man sätter igång arbetet. Med hopp om att du inte låter dig luras.

 

Jennie Bergius

Nya Moderaterna

MEST LÄST