Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Trollhättan är inte Stockholm

REPLIK

Svar till Håkan Deleskog och Bedros Cicek, Kristdemokraterna i Trollhättan (30 januari)

Genom att kopiera en ett år gammal debattartikel från KD:s gruppledare i Stockholm applicerar ni en stockholmssituation på Trollhättan. Vi har svårt att se något annat syfte med artikeln än att öka motsättningar och misstro, vilket är bekymmersamt. I oroliga tider behöver vi mer samarbete, inte mindre.

Deleskog och Cicek hänvisar till SÄPO:s årsbok för 2016 och kallar den nyligen släppt. Efter det har regeringen bland annat gjort lagskärpningar och inrättat Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE). CVE är en nationell verksamhet som stödjer kommunerna i deras arbete mot våldsbejakande extremism och här är bilden tydlig. Situationen skiljer sig mycket över landet. Problem som finns i Stockholm är inte desamma, eller ens jämförbara, med de flesta kommuner i landet, utan lokala förutsättningar gör gällande vilket behov som finns och insatser ska göras därefter.

Trollhättans stad har sedan länge en handlingsplan mot våldsbejakande extremism på plats och den finns att tillgå på stadens hemsida. För att upprätthålla en lokal lägesbild pågår ett kontinuerligt och nära samarbete mellan staden, polis, underrättelsetjänst och SÄPO. Skola, fritidsgårdar, socialtjänst och civilsamhället arbetar också tillsammans för att förhindra att rekrytering till vålds-bejakande och/eller kriminella grupper sker. Sedan ett drygt år tillbaka har staden även en egen samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta Säkerhetspolisens uppgifter. I höstas var också SÄPO inbjudna att berätta för kommunfullmäktiges ledamöter hur den lokala situationen ser ut. Med all tydlighet framkom då att religiös extremism och återvändare från konfliktområden i dagsläget inte är ett reellt hot i Trollhättan, men att det kan finnas andra politiska strömningar som inte ska förringas.

Som trollhättebo kan man känna sig trygg med att stadens rödgröna majoritet tillsammans med tjänstemän och rådande expertis arbetar med frågor på sätt som är relevanta för vår lokala situation.

Att andra partier har svårt att hålla skillnad på Trollhättan och Stockholm får stå för dem.

Paul Åkerlund (S)
Monica Hanson (S)
Esther O’Hara (MP)
Fahimeh Nordborg (V)

MEST LÄST