Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Undervisningspengen – ett problem som majoriteten förnekar ...

10 000 kronor under Södertälje, 3000 kronor under Uddevalla och 6900 kronor under den genomsnittliga pengen för undervisning i Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Skolverkets nationella siffror talar sitt tydliga språk. I Trollhättan väljer majoriteten att ignorera och dementera.

Under budgetdebatt i fullmäktige hyllar Paul Åkerlund i stället den rödgröna regeringen och tackar för de 30 miljoner kronor som 2017 tillfallit vår kommun, medan Uddevalla bara tilldelas 10-15 miljoner. Motfrågan alla Trollhättebor då bör fråga sig är: På vilket sätt hjälper 30 miljoner av statens pengar till Kronogården, mig som elev i Norra Björke, Upphärad, på Stavreskolan, Sylte eller Lyrfågeln? Svaret är: Inte alls. Den stödpeng som Paul Åkerlund med flera så varmhjärtat hyllar är en skamfläck för Trollhättan – ett kvitto på stort misslyckande inom skola och integration. Tyvärr.

En sak har majoriteten rätt i. Vi har en fantastisk personalkår. Pedagoger, lärare och skolpersonal gör enastående insatser med små resurser varje dag och i år har resultatet i skolan till och med ökat något. Pedagoger bokstavligen trollar med knäna. Ingen skugga ska falla över dessa hjältar. Frågan är bara vilka förutsättningar socialdemokraterna vill ge dessa hjältar i deras arbetsvardag på längre sikt? Hur ser kompetensutveckling och personalvård ut, hur ser lönenivå ut i jämförelse med grannkommuner, andelen kvällsarbete och utbrändhet, barngruppernas storlek på fritids?

Kronogården är ett av Sveriges mest segregerade bostadsområden. Enligt regeringskansliets egen utredning över Sveriges mest utsatta områden, däribland Kronogården, fastställs att bara 40 procent av utrikesfödda i åldern 20-64 år, boendes på området, förvärvsarbetar. Utbredd droghandel, bilbränder och stenkastningar mot blåljuspersonal är vardagsmat. Och detta är ingen svartmålning. Detta är tyvärr verkligheten majoriteten passivt väljer att tysta. I sin budget för 2018 har man nämligen precis samma satsningar, medel och måltal som tidigare år. Hur kan man sen förvånas över att situationen kvarstår eller successivt förvärras?

Alliansens budget möjliggör 30 miljoner mer till utbildning. Ett första lyft för att komma i kapp övriga riket. 650 nya utbildningsplatser på komvux och yrkesvux möjliggörs så att människor kan ges en ärlig chans att gå från långvarigt försörjningsstöd till ett riktigt jobb. Vi har djärva mål. Minst 50 procent på en grundskola ska vara utrikesfödda för att möjliggöra bättre integration och språkinlärning. Och för att uppnå detta erbjuds bland annat alla barn som väljer en skola utanför det egna bostadsområdet ett fritt busskort. Mycket är bra i vår kommun. Men så mycket, kan också bli sååå mycket bättre!

Om mindre än ett år är det val.

Jennie Bergius Eriksson (M)

Remiguesz Bielinski (M)