Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltbbd907c-nh
Inte rätt beslut. Debattörerna ifrågasätter hur Trollhättans stad har fördelat elitbidragen mellan herrar och damer.

Var håller feministerna hus?

Förra veckan (den 6 februari) togs beslutet om elitstöd från Trollhättans Stad. Beslutet togs i aktiebolaget Trollhättans Stadshus AB.

FC Trollhättan får 575 000 kr och Skoftebyns IF får 100 000 kr.

Vad är då problemet med detta? Jo, FCT får stödet för ett herrlag som spelar i division 2. Det är den fjärde högsta serien i fotboll. Knappast att anse som elit.

Skoftebyn får stöd för sitt damlag, som spelar i division 1, den tredje högsta divisionen. Det är inte heller att anse som elit, men betydligt närmare elit än FC Trollhättan.

Vi ser ett strukturellt jämställdhetsproblem med detta. Varför ska ett herrlag som spelar i en lägre division få mer pengar än ett damlag som spelar i en högre division? Elitstöd ska utgå till det lag som är att anse vara ett elitlag, eller närmast elit. Det måste vara Skoftebyns damlag.

Vilka sitter då och beslutar om detta? Jo, bland annat representanter för så kallade feministiska partier som Fahimeh Nordborg (Vänsterpartiet) och Esther O’Hara (Miljöpartiet).

Hur tänkte ni? Glömde ni helt bort den feminism som era partier ska stå för?

För några år sedan gav Svenska Fotbollsförbundet bort en bil till den herrspelare som spelat flest matcher i herrlandslaget och glömde helt bort att det fanns en spelare i damlandslaget som hade gjort ännu fler matcher. Det blev en skandal förstås, med rätta!

Senast i höstas var fotbollslandslagets damer ute och krävde rimliga löner under landslagssammandrag. Debatten då visade på det orimliga att ha olika löner för herr- och damspelare i landslaget. I Sverige har vi länge kämpat för rättvisa löner mellan kvinnor och män. Rimligen gäller detta även inom idrotten. Vad gör då Trollhättans stad, Fahimeh Nordborg och Esther O’Hara? De fortsätter den strukturella orättvisa som funnits och fortfarande finns mellan kvinnor och män.

Det är horribelt och skamligt och två ledande företrädare för feministiska partier i Trollhättan bidrar till ojämställdhet mellan könen inom elitidrott. Kan ni ens stå upp och kalla er feminister efter detta beslut?

Vi anser att ni är skyldiga era väljare en förklaring!

Sofia Lindholm
gruppledare Centerpartiet Trollhättan

Rita Paulsson-Svensson
gruppledare Liberalerna Trollhättan

MEST LÄST