Varför ska man lära sig av tidigare misstag?

Säga vad man vill men allianspartierna är konsekventa i alla fall. De lär sig inte av tidigare misstag.

ANNONS
|

Säga vad man vill men allianspartierna är konsekventa i alla fall. De lär sig inte av tidigare misstag. Det märkligaste är nog att så många kloka människor unisont gemensamt så ofta begår kollektiva misstag. Kanske det är därför de har en lite avig inställning mot kollektivavtal.

Allianspartierna instiftade den så kallade Lex Laval lagen 2010 även om alla arbetsgivarorganisationer inte var odelat positiva. Flera arbetsgivare såg att det gick att tjäna pengar på att låta lågavlönade och med ogynnsamma arbetsvillkor tilldelas arbeten (ofta från utländska företag). Eftersom allianspartiernas tro på att låga löner och dåliga arbetsvillkor bland annat gynnar arbetsgivare, arbetslösheten, sjukskrivningstalen, otryggheten och en del annat så var det ju klart att fackföreningars rättigheter skall begränsas när det så går.

ANNONS

Socialdemokraterna var emot lagen utifrån flera aspekter, bland annat då lagen leder till att lägsta lön principen medför att löntagare ställs mot varandra utan justa spelregler. Fackföreningar argumenterade att det kommer gå illa när lönearbetare ställs mot varandra och när olika villkor kommer att gälla så leder det till en mycket dålig utveckling och kommer innebära än mer otydlighet och oreda på arbetsmarknaden. Detta fick såklart inget gehör från alliansen.

Men Svenska fackföreningar får nu återigen vidta åtgärder mot utländska företag som inte erbjuder arbetstagare i Sverige motsvarande kollektivavtalsvillkor. Detta gäller bland annat lönen. Nu har det åter visat sig att fackföreningarna och arbetarrörelsen hade rätt - så lagen avskaffas. Det som är mest anmärkningsvärt eller egentligen bara bra är att arbetsgivarorganisationerna nu sett att det var ett mindre bra beslut av alliansen 2010 och arbetsgivarorganisationen på byggsidan är numera positivt inställda till att Lex Laval rivs upp. Koncernchef för Peab, Sveriges största inom byggentreprenad, Jesper Göransson, säger att vi välkomnar alla förslag som skapar ordning och reda.

Så, har de lärt sig något - allianspartierna? Knappast, för nu är de väl än mer ivriga i tron på att ännu sämre arbetstagarvillkor, löner och anställningsformer är en ”dunderbryggd” för oss arbetstagare och svensk arbetsmarknad. Ta till exempel förslaget om undantag av anställningstryggheten. Visst är det märkligt.

ANNONS

Peter Andersson (S)

ordförande, byggnads- och trafiknämnden

ANNONS