Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vi behöver fler lärlingsplatser i Västra Götaland

Ekonomin går på högvarv och arbetslösheten sjunker. Samtidigt som det råder kompetensbrist i ett antal branscher står fortfarande många människor utan jobb, inte minst unga och nyanlända.

Fastighetsbranschen är en av de branscher som har svårt att rekrytera rätt kompetens, samtidigt som medelåldern bland de anställda är hög. För att hantera en stundande generationsväxling och en snabb teknikutveckling behöver fastighetsbranschen rekrytera 11 000 personer inom de närmaste tio åren.

I fastighetsbranschen finns en stor variation av jobb och stora möjligheter för unga och nyanlända att hitta ett jobb där de kan vidareutvecklas. Den som börjat jobba som fastighetsskötare, värd eller tekniker kan läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet till exempelvis fastighetsingenjör eller förvaltare. Samtidigt utbildas oerhört få till yrken inom fastighetsbranschen – de personer som i dag utbildas på gymnasienivå, yrkeshögskola eller universitetsnivå täcker bara 20 procent av behovet.

Nu måste politiker på kommunal och riksnivå säkerställa att det finns enklare och tydligare vägar till arbete inom bristyrkena på arbetsmarknaden. Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, genomförde nyligen en undersökning bland kommunpolitiker över hela landet. Resultatet visar att Västra Götalands kommunpolitiker anser att fler lärlingsplatser är den åtgärd som mest effektivt skulle öka sysselsättningen i kommunen.

Trots fördelarna är det få ungdomar i Västra Götaland som får möjlighet att arbeta som lärlingar. Därför har vi i Fastigo slutit ett avtal tillsammans med Fastighetsanställdas Förbund för att få fler lärlingar i fastighetsbranschen. Men om antalet lärlingsplatser ska öka behöver vi också handlingskraftiga politiker som vågar satsa på nya lösningar för arbetsmarknaden och fler företag som öppnar dörren för lärlingar.

Vår undersökning visar också att många kommunpolitiker efterfrågar ett bättre samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och näringslivet och en bättre matchning mellan utbildning och arbetsgivarnas behov av kompetens. Här instämmer vi fullt ut och hoppas att politikerna nu tar det första steget. Samtidigt bär också vi i fastighetsbranschen ett stort ansvar för att marknadsföra karriärmöjligheterna i branschen för unga och nyanlända.

Med nya lösningar såsom lärlingsplatser och yrkesintroduktionsavtal kan fler jobb skapas, såväl i fastighetsbranschen som i andra branscher med ett stort kompetensbehov. Nu är det hög tid att vi tillsammans tar tillvara på kompetensen som finns i länet. Då kan fler unga i Västra Götaland få jobb och fler bostäder kan byggas och förvaltas.

Mona Finnström

vd Fastigo

MEST LÄST