Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi har inte råd att blunda för återvändarna

Säpo säger att det största hotet mot vår säkerhet är återvändande jihadister. Tar den rödgröna majoriteten i Trollhättans stadshus sina invånares trygghet på allvar?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att ta av sig skygglapparna och se verkligheten för vad den är. Handlingsplaner mot extremism ska finnas på plats.

Nyligen presenterades Säkerhetspolisens årliga rapport. Det är på många sätt en skrämmande läsning då bilden av terrorhotet mot Sverige är större än många tror.

Sedan 2012 har över 300 svenskar rest till Syrien och Irak, de flesta för att ansluta sig till Islamiska Staten (IS). Flera av dessa har nu återvänt till Europa och Sverige. Flera säkerhetsexperter räknar med att många stridande snart kommer att återvända till sina hemländer samtidigt som IS uppmanat sina anhängare att avstå från att ta sig till kalifatet och i stället utföra terrorattacker i sina hemländer.

Föga förvånande slår således Säpos rapport fast att man ”bedömer att det främsta attentatshotet mot Sverige kommer från den våldsbejakande islamistiska miljön”. De slår fast att en sådan person skulle kunna vara ”återvändare från ett konfliktområde som Syrien eller Irak”.

Staden har ingen strategi mot våldsbejakande extremism. Nu krävs det ytterligare krafttag. Sverige och Trollhättan har inte råd att fortsätta att blunda. En bra start är att erkänna att problemet med våldsbejakande islamism är verkligt och närvarande. Först då det finns en korrekt verklighetsuppfattning kan man komma till rätta med problemen.

Att samverka med de lokala moskéerna där de våldsbejakande budskapen i vissa fall fått fotfäste är avgörande för att motverka radikalisering. Det visar inte minst erfarenheterna i danska Århus, där 31 unga män lämnade staden för att strida med IS under 2013. Siffran sjönk till en enda person året efter då myndigheterna bland annat börjat samarbeta med moskén i staden.

Kommunerna måste inrätta centrum som jobbar med avhopparverksamhet och utöver det krävs specifika handlingsplaner för att specifikt motverka våldsbejakande islamism. Avhoppare behöver användas i arbetet för att motverka extremism. Att majoritetsstyret i staden inte prioriterat detta visar på ett förakt mot invånarnas säkerhet och trygghet. Det är dags att ta av sig skygglapparna och se verkligheten för vad den är. Antingen ljuger Säpo när de säger att det största hotet är återvändande jihadister eller så tar regeringen och den röd-grön majoriteten i Trollhättans stadshus inte sina invånares trygghet på allvar.

Håkan Deleskog,

Kristdemokraterna i Trollhättan, Ledamot i kommunfullmäktige

Bedros Cicek,

Kristdemokraterna i Trollhättan, Gruppledare/Ledamot i kommunfullmäktige