Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Liberlarna har lösningen på integrationsfrågan, menar debattören. Foto: Stefan Jerrevång / TT
Liberlarna har lösningen på integrationsfrågan, menar debattören. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Vi liberaler sitter på lösningarna vad gäller integrationsproblem

Vi är väldigt många Trollhättebor nu som är trötta på allt stök och bråk i de segregerade områdena. Vi undrar hur det kunde bli så här och varför inte mer görs för att stävja denna utveckling.

Vi är väldigt många Trollhättebor nu som är trötta på allt stök och bråk i de segregerade områdena. Vi undrar hur det kunde bli så här och varför inte mer görs för att stävja denna utveckling. Oron är mycket berättigad. Så fort akuta och svåra saker händer, till exempel när en förskola sätts i brand eller våra invånares bilar bränns upp, så höjs rösterna att ”nu får det vara nog”.

Men svaret från den röda majoriteten och ansvariga politikerna blir alltid detsamma: ”detta är en polisiär sak och inget kommunen kan göra så mycket åt”. Detta svar har nästintill blivit en klyscha. Det är sant, att det rent polisiära, som att lagföra brott och upprätthålla ordning, är polisens sak. I svaret underförstås att kommunen inget kan göra.

Nu vill jag kraftfullt protestera mot dessa enfaldiga svar och säga att kommunen kan göra massor av saker för att både underlätta integrationen i vår stad och för att hjälpa till att klara av denna förfärliga utveckling. Jag upprepar: Kommunen kan göra väldigt mycket mer för att komma tillrätta med problemen. Kommunen har ett helt batteri av kommunala maktmedel att ta till här. Använd dem!

Det kan göras mer än att starta utredningar och projekt och att anvisa pengar för dessa. Det är just detta som vi Liberaler vill visa med vårt kraftfulla paket av 12 motioner med över 30 förslag för att bidra med fler lösningar på problemen. Vi liberaler både vågar, vill och kan bidra. Vi möter kritik i kommunens korridorer för att vi lagt så många förslag och för att vi är så aktiva. Vi förvånas.

Det krävs aktiva politiker med mod för att lösa dessa problem vi har i vår stad. Vi kommer fortsätta vara aktiva i debatterna och föra talan för en bättre integration och vi står upp för varje förslag vi lagt. De handlar om att få ut människor i jobb, snabbt och effektivt. De handlar om att se till att språket lärs in snabbare för att snabbt komma in i det svenska samhället.

Förslagen handlar om att öka jämställdheten mellan kvinnor och män. De handlar också om att snabbt ta tag i de ligister som springer runt i våra segregerade områden och begår kriminella handlingar. Nu är det väl ändå dags att öppna ögonen, se sig om och våga ta tag i problemen och instämma i vad vi liberaler säger, vi vill, vi kan och vi vågar.

 

Eva Castberger

Liberalerna i Trollhättan

MEST LÄST