Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Årsrika som debattören kallar dom måste bli omhändertagna på egna villkor. Foto: Anders Wiklund / TT
Årsrika som debattören kallar dom måste bli omhändertagna på egna villkor. Foto: Anders Wiklund / TT

Vi måste ta hand om våra årsrika även i Sverige

Jag hade världens snällaste mormor när jag växte upp tills hon började bli dement. Ilskan och aggressionen tog mer plats samtidigt som min älskade mormor försvann.

Jag hade världens snällaste mormor när jag växte upp tills hon började bli dement. Ilskan och aggressionen tog mer plats samtidigt som min älskade mormor försvann. Trots det så var hon väl omhändertagen. I den kulturen jag kommer från tar vi hand om våra äldre. Det borde vara ännu bättre I Sverige men dessvärre så är inte fallet. I Sverige värnar vi om barnens och HBTQ personernas rättigheter, religionsfriheten och könsdiskrimineringen.

Men när det kommer till våra äldre så får jag en känsla att de tas förgivet. Enligt mig så sker den största diskrimineringen I Sverige gentemot våra äldre. Eftersom ingen av oss vet i förväg hur man blir när man åldras så är jag mycket intresserad av att jobba för en bättre och mer värdig ålderdom både som privat person men även som politiker.

I ärlighetens namn så var det tack vare Barbro Westerholm som mitt val föll på liberalerna. Idag är hon riksdagens äldsta ledamot och har under sina år varit med om många viktiga liberala reformer för årsrika. Liberalerna har exempelvis infört en lag mot åldersdiskriminering för att markera att det är behoven som ska styra och inte åldern.

Vi har också drivit på och infört en nationell parboendegaranti, så att par inte tvingas bo åtskilda när den ene blir sämre. När jag lyssnar på Barbro prata om de årsrika, för det är så Barbro benämner äldre, så blir jag mer bestämd att vi har en lång väg att vandra innan vi når målet i Sverige och i Trollhättan.

”Vi föds som kopior men dör som original”, skriver Bo G Eriksson svensk författare och journalist. Vi blir under livets gång mer och mer olika på grund av att vi bär med oss olika arv, lever i olika miljöer, får kunskaper och erfarenheter som resulterar i att vi är som mest olika varandra den dag vi avlider. Liberalerna I Trollhättan vill att du som årsrik ska få välja själv när du vill flytta till ett äldreboende. Vi vill att du ska få möjligheten att bestämma vad du vill äta istället för att få en förbestämd rätt från ett centralt kök. Självklart ska du även få rätten att känna doften av en pyttrande gryta hemma hos dig om du så vill.

Du ska också få välja vem som ska ta hand om dig; en anhörig eller hemtjänstpersonalen. Anhörigbidraget måste höjas. Anhöriga ska vara första alternativet och inte sista. Låt ingen ta ifrån dig din rätt att bestämma över hur din vardag ska se ut; Du är fri även som årsrik och vi som är yngre än skyldiga att ta hand om dig på ett respektfullt och värdigt sätt.

 

Fridi Dinawi

Liberalerna Trolhättan

MEST LÄST