Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi som medborgare ska kräva delaktighet och insyn i politiken

Om man "bättre ska förstå, värdesätta och respektera de förtroendevaldas arbete", beror det först och främst på hur öppet och transparent det politiska systemet är. Ett sådant arbetssätt som ger insyn ökar förståelsen och delaktigheten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Svar till Rolf Enquist (insändare 11 januari)

Det vi inte ska göra är att hoppas, utan vi som medborgare ska kräva både delaktighet och insyn och givetvis också ordentliga och mätbara handlingsplaner där uppföljning av effektivitet och måluppfyllelse kan göras. Det är just detta vi i Liberalerna, oftast tillsammans i Alliansen gång på gång föreslagit i kommunfullmäktige. Men vi möts med samma motstånd från den röda majoriteten varje gång.

Vi har bland annat föreslagit att alla nämndmöten ska vara öppna för medborgarna, men fick ett ordentligt nej på detta. Under förra året genomfördes visserligen några öppna möten med enbart några utvalda punkter på dagordningen. Denna insats var bra men inte alls i paritet med vad vi liberaler kallar för öppen och transparent politik.

Trollhättans medborgare uppfyller sin del av samhällskontraktet, genom att leverera in ordentligt och ständigt större skattemedel till den styrande majoriteten. Det förutsätts att dessa skattemedel används på ett klokt och ansvarsfullt sätt. Det är på valdagen som medborgarna ger feedback på hur de tycker att deras pengar har förvaltats och om de fått den samhällsservice som de förväntade sig i kontraktet.

Kommunens ansvariga är förfärande svaga att möta utmaningar som till exempel integrationen i vår kommun. Det är tydligt att den delen av medborgarnas förväntningar inte uppnås trots den enorma resurs som tillförs. Skola och omsorg är också viktiga välfärdsområden som medborgarna bör ställa stora krav på. De stora barngrupperna och den minskande välfärden för våra äldre är knappast det kontrakt medborgarna skrev under på i förra valet.

Du, Rolf Enquist, har helt riktigt noterat att det inte fungerar. I september finns möjlighet att teckna ett nytt kontrakt med andra politiker, som vill mer, är tydligare och har ett mer öppet och transparent sätt att arbeta på.

Anders Castberger (L)