Penilla Gunther (KD).
Penilla Gunther (KD).

Vilket Sverige vill du leva i?

Inför valet låter TTELA lokala riksdagskandidater beskriva en plats i området där integrationen har fungerat – eller misslyckats. Åsikterna i denna serie är politikernas och inte ledarsidans.

ANNONS

När Sverige spelar fotboll i VM skapas gemenskap på sportbarer, arbetsplatser – och när man hör grannarna vråla i glädje och besvikelse över vinst och förlust. Samma gemenskap kan förbytas i ett nafs, i en hatfylld stämning som ges uttryck för i sociala medier, inte minst när förväntan inte infrias.

Sverige är ett land där mycket handlar om prestation. Den första frågan till en ny bekant är ”och vad jobbar du med?” Utan arbete, eller annan typ av uppgift är du ingenting, eller i alla fall väldigt lite. Du måste kunna visa upp något som bevisar att du är värd att vara med, att älska, att anställa och så vidare. Men hur ser vi på dem som av olika skäl inte har möjlighet att visa resultat? De svårt sjuka, med funktionsnedsättningar, de riktigt små barnen och de gamla? Eller de som inte talar svenska eller fått arbete trots många försök?

ANNONS

Människovärdet är för mig som kristdemokrat okränkbart. Vem du än är, vart du än kommer från, och om du kan prestera något för andra över huvud taget, så är vi alla unika personer som är värda något i oss själva. Denna viktiga princip ställer frågan på sin spets: Vilket Sverige vill du leva i?

Den gyllene regeln ställer krav på alla att göra mot vår nästa som vi vill att hen ska göra mot oss, men då kostar det på. Förväntar vi oss att nya invånare ska lära sig svenska så fort som möjligt, måste vi prata med varandra. På stan, på bussen, i butiken. Det måste finnas ett första jobb att få, oavsett om du är ung eller invandrare. Då krävs både privata och offentliga arbetsgivare som ger dem chansen.

Svaret på frågan blir också att krav och förväntningar ska kunna ställas på oss alla, efter förmåga. Det finns ingen ursäkt för dem som valt att bränna ned andras bilar, kasta sten på blåljuspersonal, lika lite som det är okej att fuska med sjukersättning eller VAB-dagar. Det ena syns utåt – det andra urholkar samhället inifrån. Med andra ord, vi har alla möjlighet att göra rätt och göra gott för ett Sverige som vi vill leva i.

ANNONS

Penilla Gunther (KD)

Riksdagsledamot och -kandidat plats 2, Västra Götalands Norra

ANNONS