Inget lyckligt äktenskap?

Kommunpolitikerna i Trollhättan och Vänersborg har slagit ihop sina kloka huvuden. Nu har de även tänkt sig att slå ihop våra respektive gymnasieskolor.

ANNONS
|

Hur det första med nödvändighet skulle leda till det andra är dock inte helt lätt att förstå. I interna samtal har detta samgående beskrivits som ett äktenskap och den 1 januari 2013 ska de tu bli ett. Kommer då detta att bli ett lyckligt äktenskap?

Först måste vi så klart komma ihåg att det handlar om ett konvenansäktenskap och inte något annat. Vi snackar inte om kärlek här och inte heller pedagogik utan vi snackar ekonomi. Såklart. I lanseringen av de storslagna visionerna har man – åtminstone inför lärarna – låtit påskina de stora vinsterna för eleverna med ett sådant samgående (eleven i centrum). Ändå har vare sig politikerna eller tjänstemännen, som är de verkliga arkitekterna bakom detta, övertygat så här långt.

ANNONS

När det gäller rektorerna agerar dessa professionellt och lojalt gentemot sina arbetsgivare. Man kan dock undra hur många rektorer som egentligen tror på ett samgående. I denna tidning den 26 augusti 2011, då det första försöket till gifte stupat, uttalade sig åtminstone Lena Hansson, förste rektor för Birger Sjöberggymnasiet, försiktigt avvaktande till planerna. Hon menade att det är svårt att förutsäga och överblicka alla konsekvenser som ett samgående skulle föra med sig. Hur eleverna kommer att välja är till stora delar oförutsägbart och de ekonomiska vinsterna är av flera anledningar svåra att sia om.

Sedan dess kan man på goda grunder misstänka att det har gått prestige i alla förhandlingarna. De fackliga företrädarna för respektive lärarfack, Larz Blomkvist och Linda Forssén, har flera gånger uttryckt sina farhågor. Senast här i TTELA den 29 februari försökte de igen att påpeka vilken stor omorganisation detta ”giftermål” kommer att innebära. En helt ny organisation ska byggas upp med ett eget kansli och en egen chef (vilken för närvarande headhuntas febrilt). Bara det måste kosta mycket pengar.

Så kära kommunpolitiker, besinna er. Åtminstone i en del äldre filmer brukar prästen fråga församlingen om det är någon som har något att invända mot detta giftermål? Jag skulle vilja säga att när det gäller detta giftermål finns det väldigt många, som har väldigt mycket att invända. Fundera en gång till och kom ihåg att man inte behöver gifta sig med sin kompis, man kan vara kompis ändå.

ANNONS

Henrik Birkebo är lärare på Magnus Åbergs-gymnasiet i Trollhättan.

ANNONS