Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsz6bb252-nh
Alla ska få äta det de vill. Politiker ska inte kunna ta ifrån den enskildes önskan om vad han eller hon vill äta, skriver debattören.

Äldre ska själva kunna bestämma vad de ska äta

REPLIK
Svar till ”Anhörig” (8 februari) och ”Sorgsen f d anhörig” (15 februari)

Majoritetens förslag om att våra äldre ska få kall matdistribution en gång per vecka, i stället för en varm måltid per dag, har väckt tankar och åsikter hos många. Det är bra!

På frågan ”vågar någon politiker ta i detta, gå mot strömmen och tänka nytt?” är svaret ja.

Vi moderater är helt emot detta förslag och menar att våra äldre i kommunen fortsatt ska kunna erbjudas varm matdistribution dagligen om så önskas.

Livsmedelsverket har under hösten 2017 gått ut med rekommendationer/råd till landets kommuner om måltider i hemtjänsten och på äldreboenden.

Där står det att man bör stödja en utveckling där de äldre är i centrum och att måltiderna utgår från personens egna behov och önskemål.

Därför är det beklagligt att majoriteten nu vill göra tvärtom och bestämma över den enskilde individen på grund av sparbeting. Det finns många äldre i kommunen som inte vill ha kall mat som ska värmas i mikro eller ugn. Vi moderater vill se valfrihet och kvalitet inom äldreomsorgen.

Stadens äldre invånare ska själva kunna välja om de vill ha kall matdistribution, varm matdistribution, möjlighet till lagad mat i hemmet eller möjlighet att få hem dagens lunch från valfri lunchrestaurang.

Den dag man är i behov av hjälp, och inte klarar av att laga egen mat, ska inte någon politiker kunna ta ifrån den enskildes önskan om vad han eller hon ska äta.

Annicka Johansson (M)
ledamot i omsorgsnämnden i Trollhättans stad

MEST LÄST